A környezettudatos élet drága?

május 15th, 2017

Sokan azért ózkodnak attól, hogy minél inkább elsajátítsák a környezettudatos életmódot, mert azt hiszik, hogy nagyobb befektetésekkel jár, ha zöldebb mindennapokat szeretnénk. Nem kell azonban rögtön milliós lakásfelújításra és több százezres napelemekre gondolni – a környezettudatos élet ugyanis egyáltalán nem drága.

A zöld életmód olyannyira nem drága, hogy ha okosan csinálod, még spórolni is tudsz vele. Nem csak arról beszélünk, hogy hosszabb távon egy napelem beszerelése is visszahozza a ráfordított erőforrásokat (pedig egyébként így van), hanem arról is, hogy ha néhány alapvető, környezettudatos szabályt betartasz, még a pénztárcád is kövérebb lehet. Hogy mik ezek?

Vegyük például azt az alapszabályt, hogy a csomagolások okozta hulladék visszaszorítása miatt sokkal jobb megoldás, ha nagyobb adagban vesszük meg azokat az ételeket és italokat, amelyekről tudjuk, hogy mindenképpen kelleni fognak. Ezek a nagyobb adagok jellemzően sokkal gazdaságosabbak is, mint az egyesével, kisebb adagokban csomagolt változatok – és még a környezetnek is jót tesznek.

Aztán ott van az a szabály is, hogy mindig annyi ételt és italt vegyél, amennyire szükséged van, hogy az ételhulladék mennyiségét visszaszorítsd. Ha ezt figyelembe veszed, akkor már alapvetően kevesebbet költesz bevásárlások esetén is, ez pedig nagyon messze van a „környezettudatos élet drága” felfogástól. Persze, ha igazán zöld szeretnél lenni, akkor csakis olyan termékeket vásárolsz, amelyeket környezettudatos módon gyártottak és szállítottak, amelyek kicsit drágábbak, mint a hagyományos társaik – de még mindig nem jössz ki annyival rosszabbul, mintha sok felesleges, de hagyományos ételt vennél.

Tökéletes példa arra, hogy mennyivel jobban jársz a környezettudatos megoldásokkal: vásárolj LED-égőket, amelyek nem drágábbak, mint a hagyományos változatok, mégis sokkal tovább működnek, és kevesebbet is fogyasztanak, mivel nem termelnek hőt, így az energia nagy része nem erre, hanem valóban a világításra megy el.

Egyértelmű tehát, hogy a környezettudatos élet, ha okosan csinálod, egyáltalán nem drágább – csupán egy kis odafigyelést igényel.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb