Környezetfigyelő szenzorokká változtatná a növényeket a DARPA

december 4th, 2017

A DARPA új kémek fejlesztésén dolgozik – ezek azonban nem mások után szaglászó robotok lesznek, hanem olyan növények, amelyek képesek megfigyelni a környezetüket, és lekövetni, hogy hogyan alakul a szennyezettség a területen.

A növények egyébként is érzékenyen reagálnak arra, ha stressz éri őket, a DARPA pedig ezeket a reakciókat akarja monitorozni annak érdekében, hogy nyomon tudja követni a növények környezetének változásait. A tervet génmódosítással szeretnék végrehajtani, a cél pedig az lenne, hogy a növények képesek legyenek információkat átadni a kutatóknak a környezetükben történt olyan ingerekről, amelyeket kémiai változások, kórokozók, sugárzás vagy elektromágneses jelek okoznak. Ezek a génmódosítások nem hatnának a növények egyéb tulajdonságaira, így nem is fognák vissza őket a növekedésben vagy a természetes szaporodásukban.

A technológiát nem kizárólag környezetvédelmi és katonai célokra, hanem olyan területeken is használni lehetne, amelyek az emberi biztonságot is érintik – írja a Treehugger. Képesek lehetnek például a nem regisztrált aknák „felkutatására”, vagy egyéb olyan, konfliktusokból hátramaradt robbanószerkezetek detektálására, amelyek veszélyesek lehetnek a környezetükben élők számára.

A cél persze az, hogy minél kevesebbet módosítsanak a növények természetes tulajdonságaiból, ami azért lesz viszonylag könnyű, mert ezek az élőlények egyébként is érzékenyek a környezeti változásokra, a kutatóknak csupán azt kell elérniük, hogy ezekről gyűjthető információkat is tudjanak továbbítani feléjük. Ezzel az emberi kockázatot is csökkenteni lehet, hiszen sokkal kevesebb alkalommal kell embereknek a fertőzött vagy robbanásveszélyes környezetbe merészkedniük, ha egyszer a már egyébként is ott élő növények információkat adnak nekünk a területről.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb