Környezetbarát tintát készítenek algából

október 7th, 2017

Ha a környezetvédelemről beszélünk, nagyrészt a közlekedés vagy a hulladékgazdálkodás jut az eszünkbe, esetleg a nagy, pöfékelő gyárkéményekre gondolunk, amelyek megmérgezik a levegőnket – csakhogy az élet más területén is fontos, hogy egyre zöldebb anyagokkal dolgozzunk. A Living Ink például a nyomdaipart akarja megreformálni.

Sokszor bele sem gondolunk, hogy a mindennapi használati tárgyaink mennyire szennyezik a környezetet. Kezdjük mondjuk ott, hogy felkelünk: a paplanunk valószínűleg nem helyben nevelt libák tollával van kitömve, a fogkrémünk nem otthon készített öko változat, a kávénk több ezer kilométerről érkezik nem túl környezetkímélő közlekedési módszerekkel, és a tisztálkodási szerek, amiket magunkra kenünk, tele vannak mikroműanyaggal, ami súlyosan károsítja a környezetet. És akkor még ki sem léptünk a lakásból.

Egy olyan terület, ahol bele sem gondolunk, hogy környezetszennyező módon járunk el, a nyomdaipar – na persze nem az elképesztő mennyiségű papír felhasználására gondolunk, mert ezen a téren már megindult az újrahasznosító forradalom, hanem a papírokon használt tintára. Ez a tinta nevetségesen drága, és tele van toxikus, környezetszennyező anyagokkal, ami elég elkeserítő, tekintve, hogy mennyire sok helyen használjuk – nemcsak az újságokban, de a számlákon, szórólapokon, a termékek csomagolásán is találkozunk vele.

A Living Ink nevű vállalat a tintaipart szeretné forradalmasítani, méghozzá úgy, hogy algák felhasználásával készíti el a saját tintafajtáját. Saját algafarmot hozott létre, ahol úgy tenyészti az algákat, külön kolóniákat a különböző színek számára. A vállalat már árulja is a tintákat, szitanyomásra és magasnyomású nyomtatása is megfelelő a termékük.

Hogy mennyi mindent spórolunk meg egy ilyen tintával? Egy átlagos tinta 80%-a kőolajtermékekből áll, és 20% színezőanyagból. Évente nagyjából 4 milliárd kilogramm tintát gyártunk, ami azt jelenti, hogy 13,2 milliárd szén-dioxidnyi kőolajterméket engedünk ki a világba. A Living Ink fő célja, hogy minimalizálja a felhasznált kőolajat a tinták gyártásánál.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb