Környezetbarát érmeket kapnak a tokiói olimpia bajnokai

május 3rd, 2018

A tervek szerint az összes érem újrahasznosított anyagokból fog készülni a 2020-as tokiói olimpián – Japánnak apóra jöhet a megoldás, hiszen annyira techorientált, hogy rengeteg elektronikai hulladéka van, amelyek erre a célra tökéletesek lehetnek.

A tokiói olimpia lehet az egyik legzöldebb olimpia az újkorban – már ami az érmek elkészítését illeti, biztosan. Ha valóban összejönnek az előzetes számítások, akár az összes, mintegy 5000 érem újrahasznosított fémből készülhet, ami azért óriási dolog, mert így segít az ország rengeteg elektronikai hulladékának feldolgozásában.

Még tavaly nyáron született meg az elhatározás, amikor a döntéshozók azon ötleteltek, hogyan lehetne a rengeteg elektronikai hulladék problémáját megoldani – kapóra jött az olimpia, amelyben az érmekhez fel lehet használni a hulladék egy részét. A kidobott elektronikai eszközeinkben ugyanis nagyon sok értékes nemesfém is található: arany, platina és ezüst is, amelyek tökéletesek éremgyártásra.

A cél most az, hogy legalább 8 tonna fémet gyűjtsenek a kidobott készülékekből, az a mennyiség 2 tonnára csökken majd a feldolgozási folyamat során. Persze ez még mindig elenyésző ahhoz a hulladékmennyiséghez képest, amit a japánok termelnek, de első lépésként ez mindenképpen becsülendő – főleg azért, mert ezzel fel is hívják a nagyközönség figyelmét arra, mennyi elektronikai hulladék található meg az országban.

Nem ez az első olimpia, ahol újrahasznosított érmeket fognak osztani, de az eddigi példák esetében nem volt mindegyik érem ilyen, csak néhány. Ez lesz az első ilyen rendezvény, ahol mind az ötezer érmet újrahasznosított fémekből fogják önteni.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb