Környezetbarát anyagból készülhet a jövő napelemcellája

július 31st, 2017

A Cambridge-i Egyetem kutatói szerint hamarosan környezetbarát anyag válthatja fel az ólmot a jövő napelemcelláiban: a bizmut lehet a megoldás.

Jelenleg a leghatékonyabb, perovszkit-napelemcellák ólom felhasználásával készülnek, ami már csak azért sem szerencsés, mert ez az anyag rendkívül mérgező és környezetszennyező. Kutatók régóta próbálkoznak kiváltani az ólmot valamilyen más, környezetkímélőbb anyaggal, és most úgy tűnik, hogy a Cambridge-i Egyetem kutatói megtalálták a tökéletes helyettesítőt: a bizmutot.

A bizmutot „zöld elemnek” is szokták nevezni, az ólom mellett található a periódusos rendszerben. Az Advanced Material tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a bizmut felhasználásával készült napelemcellák 22 százalékos hatékonysággal működtek, amely már vetekszik a most ismert leghatékonyabb, de ólomalapú cellákkal.

A hagyományos napelemek ugyanis szilícium felhasználásával készülnek, ezek azonban nem elég hatékonyak, és előállításuk is igencsak energiaigényes. Erre lehet megoldás a perovszkit napelem, ami már sokkal hatékonyabb, olcsóbb, viszont ólom felhasználásával készül, ami rendkívül mérgező anyag – sem az emberi szervezetre, sem a természetre nincs túl jó hatással. A perovszkit napelemek problémájára lehet megoldás a bizmut felhasználása.

Az első kísérletek nem voltak túl bizalomgerjesztők, de a kutatók addig próbálkoztak, amíg meg nem találták a megfelelő összetételt a hatékonyság eléréséhez. „Még csak a felszínt kapargatjuk, és nem tudjuk, hogy ez az anyag mire képes pontosan” – mondta el dr. Robert Hoye, a Cambridge-i Egyetem kutatója.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb