Komoly turbulenciákat hozhat a klímaváltozás

április 19th, 2017

Elég sokat tudunk már a klímaváltozás káros hatásairól – most viszont újabb következményére derült fény, ami az utazókat is komolyan sújthatja. Egy friss kutatás szerint ugyanis a globális felmelegedés hatására egyre több lehet az erős turbulencia.

Növekvő tengerszint, víz alá kerülő városok, egészségtelen levegőszennyezés, szárazságok, éhezés – ez mind olyan következménye a klímaváltozásnak, amiről tudunk, és amire igyekszünk felkészülni. Egyre több mindent tudunk meg azonban a bolygón a globális felmelegedés által történő változásokról, és egyre több ilyen következményről szerzünk tudomást. Most például egy friss kutatásból derült ki, hogy a légköri szén-dioxid-szint megemelkedése a turbulenciák gyakoriságára is hatással lesz.

Hogy mi a turbulencia? A turbulens áramlás egy olyan áramlási tartomány, amikor az áramló közeg fizikai jellemzői (például a nyomás, a sebesség) gyorsan, kaotikusan változnak. Ez a repülőgépek esetében azt jelenti, hogy az áramlások ide-oda dobálják a gépet. A kisebb turbulencia természetesen meg sem kottyan egy nagy gépmadárnak, és statisztikailag elég kevés az esélye annak, hogy előre nem megfigyelhető, erős turbulenciába kerül a gép, és lezuhan – persze megtörténhet, de nagyon kevés az esély rá valójában.

A globális felmelegedést is előidéző légköri szén-dioxid-szint emelkedése azonban egy friss kutatás szerint egyre nagyobb és egyre gyakoribb turbulenciát okozhat. A Readingi Egyetem tudósai mért adatok alapján kikövetkeztették, hogy az elmúlt egy évszázadban a szén-dioxid mennyiségének növekedésével egyenes arányban növekedett az erős turbulencia is a légkörben. A kutatók egy program segítségével szimulálták, hogyan viselkednek az áramlások normál és megnövekedett szén-dioxid-szint közben, és arra az eredményre jutottak, hogy a károsanyag mennyisége hatással van a turbulencia kialakulására. Erős turbulenciának egyébként már azt nevezzük, amikor a gép annyira rázkódik, hogy az öv becsatolása nélkül akár a repülő plafonjának is ütközhetnek az utasok. Tehát korántsem apróságról van szó.

A kutatócsoport egyébként a mostani szén-dioxid-szint duplájával számolt, és megállapította, hogy a gyenge turbulencia 59 százalékkal fog emelkedni, a közepes 94 százalékkal, az erős pedig 149 százalékkal. Az Advances in Atmospheric Sciences tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a repülőgépeknek lehet, hogy új légifolyosókat kell majd keresniük, ha biztonságosabban akarnak repülni.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb