Kolibriszerűen csapkodja a szárnyait az új szélerőmű

március 28th, 2017

A Tyer Wind szélerőműről egyelőre nem tudni túl sokat, csak azt, hogy körkörös mozgás helyett vertikális mozgást végeznek a lapátjai – meg persze azt, hogy nagyon jól néz ki. Kíváncsian várjuk, hogy vajon megéri-e a piacra kerülést, vagy mindig csak egy új, kreatív ötlet marad!

Nem mindig megoldás a lakossági szélenergia

Időről időre bebizonyosodik, hogy hacsak valaki nem nagyon szeles helyszínen lakik, valójában a lakossági szélturbinák nem számítanak túl jó befektetésnek. A hálózaton kívüli (off-grid) megoldások szélenergia terén nem hoznak annyit, mint amennyit a beépítésük elvisz, így tényleg csak azoknak érik meg, akik extrém szeles helyen élnek.

A Tyer Wind szélturbina erre adhat megoldást, és bár nagy beruházásokra is ajánlják, honlapjuk szerint egyéni megoldásnak is tökéletesek lehetnek. A tervező Saphon azt állítja, hogy a természet leginkább energiahatékony madarától, a kolibritől kölcsönözték a technológiát, és a szélerőmű lapátjai pontosan ezért nem körbe-körbe, hanem vertikálisan, fel-le fognak mozogni.

A kolibrik ihlették

A szélturbina elvileg hatékonyan képes lesz a vertikális mozgást valamiféle rotációs vagy ismétlődő mozgássá konvertálni, így juttatva a használót energiához. Ennél többet azonban még nem lehet tudni róla – nagyon reméljük, hogy túl fog jutni a tervezési fázison, és láthatjuk élőben is, hogyan működik. Addig is videót itt lehet megtekinteni arról, mit tudunk eddig a furcsa kolibriturbináról.

Fotó: TYER Wind

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb