Kőből készült jegyzetfüzet? Létezik!

október 26th, 2017

Egy ausztrál papírgyártó vállalat olyan papírt talált ki, amelyhez nem kellenek fák, sem víz – kizárólag összezúzott kőtörmelékből készül.

Az ausztrál Karst Stone Paper módszere akár a papírgyártást is megreformálhatja: az általuk készített jegyzetfüzetek megalkotásához ugyanis egyáltalán nem kell sem fa, sem víz. Mindkét anyag erősen limitált mennyiségben van jelen a Földön, így egyáltalán nem mindegy, hogy olyan – egyébként nem létfontosságú – eszközök létrehozásához, mint a papír, használjuk-e őket.

A kőből készült papírhoz 80-90%-ban kizárólag zúzott követ, és 10-20%-ban nem mérgező gyantát használnak (ez utóbbi fogja össze az anyagot), ezen kívül semmiféle egyéb adalékanyag nem kerül az egyébként esztétikailag is igencsak mutatós jegyzetfüzetekbe.

Az hagyján, hogy az így készült papír szép és környezetbarát, de még jobb tulajdonságokkal is rendelkezik, mint a hagyományos változat: könnyű ollóval vágni, jó a tapintása, és egyáltalán nem látszik át rajta az erősebb tinta sem. Tépni viszont nem egyszerű, viszont cserébe vízálló, amit elég nehéz elhinni, de a Karst Stone Paper garanciát vállal rá, hogy még a víz alatt is csak a tolladért kell aggódnod, a papírért egyáltalán nem.

A vállalat megoldása akár forradalmasíthatja az egyik leginkább környezetszennyező iparágat, a papírgyártást: évente 400 millió tonna papírt gyártunk, ami elképesztő mennyiségű fa halálát és víz pazarlását jelenti. Nem hiszed? Egy tonna papírmasszához 18 felnőtt fára és 2770 liter vízre van szükség. Mindjárt nem mindegy, hogy azt az egy tonnát kőből és gyantából, vagy fából és vízből gyúrjuk össze!

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb