A klímaváltozástól megháromszorozódhat a menekültek száma 2100-ra

január 2nd, 2018

A globális felmelegedés nemcsak árvizeket és hurrikánokat hoz ránk – egy friss tanulmány szerint óriási bevándorlási hullám is érkezik az emberiség nyakába, ami 2100-ra érheti el a csúcsát.

A hurrikánok, áradások, szárazságok és a növekvő tengerszint mind olyan következményei a klímaváltozásnak, amelyeket széles körben ismerünk, és ezért számolunk is velük. Senki nem lepődik már meg azon, ha kutatók egyre inkább kiszámíthatatlan időjárást, pusztítóbb és gyakoribb tornádókat vagy katasztrofális aszályokat emlegetnek, mint a jövő biztos hozadékait. Csakhogy van olyan dolog, amire sokkal ritkábban gondolunk: mindezek humanitárius hozadékára, vagyis a népvándorlásra.

Pedig emiatt is kellene aggódnunk: egy friss tanulmány szerint, amely a Science tudományos folyóiratban jelent meg, 2100-ra megháromszorozódhat a már egyébként is komoly menekültmennyiség, ami nagyjából 2 milliárd embert fog érinteni. Ezek a menekültek az időjárási változások okozta közvetlen vagy közvetett katasztrófák miatt fogják elhagyni az otthonaikat. Mindez ráadásul nem is az egész világra, csak az Európai Unióba bevándorló menekültekre vonatkozik.  A pontos emelkedési arány 188%, ami nagyon drasztikus.

Még ha sikerül is mérsékelnünk egy kicsit a felmelegedést, akkor is nagyjából 28 százalékos növekedésre számíthatunk, és ez tényleg a legjobb változat mind közül.

A menekültek különböző okok miatt hagyhatják el a hazájukat: a felmelegedés és a kiszámíthatatlan időjárás azt eredményezheti, hogy a mezőgazdaságok összeomlanak, a tengerszint-emelkedés miatt egész városok válhatnak lakhatatlanná, a kiszámíthatatlan időjárás közvetlen problémákat is okozhat a lakhatásban, ráadásul ezen feszültségek akár egy civil konfliktust is kirobbanthatnak. Ha úgy gondoljuk, hogy a szíriai háború miatti menekülthullám is extrém, akkor érdemes felkészülnünk egy még rosszabb jövőre, ahol sokkal, de sokkal több embernek kell majd otthont találnunk az Unión belül.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb