A klímaváltozás miatt egyre nehezebb fenntartani a globális élelmiszerellátást

augusztus 14th, 2017

A globális élelmiszerellátás 14 kulcspont köré rendeződik, amelyek a klímaváltozás miatt nagy veszélybe kerülnek – így akár óriási emberlakta területek élelmiszerellátása ellehetetlenedhet.

Egy ideális világban mindenki a szomszéd tanyáról vásárolná az élelmiszert, és mindent a közelből, frissen szerezne be magának, ráadásul minimális csomagolással ellátva. A valóság azonban az, hogy elképesztő módon függünk a nemzetközi importtól, aminek az az előnye, hogy akár télen is rengeteg citromot ehetünk, de az a hátránya, hogy ha valahol megakad az ellátás, az importárukra támaszkodó piac összeomolhat.

Egy brit kutatás most a globális élelmiszerellátás törékenységére hívja fel a figyelmet. A világban jelenleg négy fő haszonnövény jelenti az élelmiszerkultúra alapját: a kukorica, a rizs, a búza és a szójabab. Ezeknek nagyjából 2,8 milliárd ember napi betevőjét jelentik. Az első három növény a világ táplálékbevitelének 60 százalékáért felel, míg a szójabab a takarmányozás 65 százalékában játszik szerepet.

 

A kutatás szerint ezen növények szállítása 14 gócpont köré rendeződik, amelyek nagy veszélybe kerülhetnek, ha a klímaváltozás ilyen ütemben folytatódik. Elég csak egy-két kulcspontot elveszíteni, és a problémamentes élelmiszeráramlás megszűnhet. A legjobb esetben is az élelmiszer drágulását és az ellátás akadozását jelentheti egy ilyen esemény.

Hogy mik veszélyeztethetik ezeket a kulcspontokat? A politikai helyzettől eltekintve a klímaváltozás által előidézett időjárási szélsőségek jelenthetnek komoly problémát: a szárazságok, áradások, elfagyó termések és a szélsőséges időjárás mind megakadályozhatja a globális elllátást, arról pedig még elképzelésünk sincs, mi történne, ha egyszerre több kulcspontot érne ilyen változás.

Korábban már mindegyik gócponton tapasztalható volt némi probléma, egyedül Gibraltárnál nem, amelyet most a Brexit életbe lépése fenyeget.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb