Klíma-megállapodás: megszavazott kibocsátás-csökkentés, vita az USA visszalépéséről

június 28th, 2017

Az európai parlamenti képviselők megszavazták a 2030-as kibocsátás-csökkentési célok végrehajtását lehetővé tévő intézkedéseket és megvitatták az USA tervezett kilépését a párizsi klíma-megállapodásból.

Az elfogadott szabályok lehetővé teszik, hogy az EU teljesítse, amit a párizsi megállapodásban vállalt, tudniillik, hogy az 1990-es szinthez képest 2030-ra összességében 40%-kal csökkentse kibocsátását.

A most szavazásra bocsátott jogszabály az uniós vállalást kötelező érvényű, nemzeti célokra bontja le – olyan területeket érintve, mint a mezőgazdaság, közlekedés, építőipar és hulladékkezelés, amelyeket az EU szén-dioxid piaca ugyan nem fed le, de az uniós üvegházhatású gázkibocsátás 60%-át adják.

A tagállamoknak egy csökkentési terv mentén kell haladniuk, ahol a kiindulási pont 2018 (és nem 2020, ahogy a Bizottság javasolta), hogy ne nőhessen a kibocsátás és ne legyen csúszás a végrehajtásban.

Az intézkedéssel kapcsolatos elemzést itt olvashatod el.

A kiszámíthatóság érdekében a képviselők 2050-re (a 2005-ös szinthez képest) 80%-os csökkentést állapítottak meg.

A gyors intézkedések jutalma

Az EP javaslata szerint jutalomban részesülnének azok a tagállamok, amelyek még 2020 előtt lépnek és az egy főre eső GDP-jük az uniós átlag alatt van. A jelentést 534 szavazattal 88 ellenében, 56 tartózkodás mellett fogadták el.

Idézet

„A mai szavazás teljesen világos üzenetet küld Trump elnöknek – Európa tiszteletben tartja a párizsi vállalásokat és megragadja a zöld növekedésben rejlő lehetőségeket, akár Amerikával, akár nélküle. Majd minden frakció támogatja ezeket az erős és ambiciózus új klímavédelmi szabályokat- mondta” – Gerben-Jan Gerbrandy (ALDE, Hollandia) jelentéstevő.

A képviselők ezután tárgyalásokat kezdeményeztek a Tanáccsal abban a reményben, hogy sikerül megállapodásra jutni az első olvasatban. A tárgyalások akkor indulnak el, ha a Tanács kialakította saját pozícióját.

Vita az USA visszalépéséről

Az EP a Marshall-szigetekről érkezett Hilda Heine elnök-asszonnyal és Jean-Claude Juncker elnökkel vitatta meg az USA tervezett visszalépését a párizsi egyezményből.

„A világ most Európára figyel” – mondta az elnök-asszony, hozzátéve, hogy a két méter tengerszint feletti magasságon található szigeten nincs hova elbújni, menekülni a klímaváltozás elől. „Hazám teljesen lakhatatlanná válhat a század vége előtt” – figyelmeztetett.

„A klímaváltozás az egyik legnagyobb globális probléma, (…) kezelésével azonban az EU új lehetőségeket teremt polgárai és ipara számára. (…) Az amerikai döntés egyszerűen hiba. Más népekkel együttműködve tisztább és biztonságosabb lesz a bolygó” – mondta Antonio Tajani, az EP elnöke.

Juncker elnök leszögezte, hogy az EU nem fogja újratárgyalni a párizsi megállapodást, a képviselők túlnyomó többsége pedig támogatásáról biztosította.

Trump elnök döntését európai vezetők számos alkalommal bírálták, hozzátéve, hogy az EU halad előre a maga útján és elkötelezett tagja marad a klímaváltozás elleni küzdelemnek.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb