Kiválthatja az amerikai LNG az orosz földgázt?

augusztus 27th, 2017

A nagy közép-európai energiajátszma – 9. rész

Washington nem csak üzleti, hanem politikai érdekből is szeretne cseppfolyósított földgázt eladni Közép-Európában: így szeretné csökkenteni a régióban az orosz földgáz súlyát. De valóban megfelelő eszköz erre az LNG?

Az ár szempontjából világos a helyzet. A jelenlegi technológiai feltételek mellett a vezetéken szállított földgáz olcsóbb, mint a cseppfolyósított. Az amerikai LNG emiatt piaci alapon nehezen váltaná ki jelenleg az orosz gázt.

Az amerikai és az orosz energiakereskedők ráadásul másként mozognak a piacon. Míg a Gazprom árazási politikáját és üzleti döntéseit közvetlenül befolyásolják a Kreml geopolitikai szándékai, addig az amerikai energiacégek felett Washingtonnak nincs ellenőrzési hatásköre. Az egyre rugalmasabbá váló LNG-kereskedelemnek köszönhetően a szállítmányok oda mennek, ahol a legtöbbet kínálják értük – és ez nem biztos, hogy minden esetben Kelet-Közép-Európa lesz.

Az is tény, hogy a közép-európai amerikai LNG-kereskedelem egyelőre inkább a szándék szintjén létezik. Egyrészt Lengyelország a terminálján keresztül most elsősorban katari és norvég cseppfolyósított földgázt vásárol, a horvát fogadóállomás pedig még el sem készült. Másrészt az Európába irányuló amerikai LNG-szállítmányok tekintélyes része Dél-Európába érkezik.

„Az amerikai cseppfolyós földgáz rövid távon kiegészítő szerepet játszhat a kelet-közép-európai piacon. Alternatív forrást biztosít, amivel árversenyt teremt, letöri az árakat, és enyhítheti Európa egypólusú gázfüggőségét” – értékelte a helyzetet Smaraglay Zombor, a MET Magyarország árazási és pozíció menedzsment igazgatója.

Érdekes adalék, hogy egyelőre maga Európa csak kis szeletet tesz ki az amerikai LNG-exportban. A fő vásárlók latin-amerikai (Mexikó, Chile, Argentína) és ázsiai (Japán, Kína, India, Kuvait, Dél-Korea) országok. Az érintettek azonban a Közép-Európába exportált amerikai cseppfolyósított földgáz mennyiségének jelentős növekedésre számítanak a következő években.

Forrás: MET Hungary

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb