Kínában van a világ legnagyobb légtisztító tornya

január 30th, 2018

A kínai Hszian városában áll a világ legnagyobb légtisztító tornya: a száz méteres monstrum állítólag tíz négyzetkilométeres környezetben képes megtisztítani a levegőt a szmogtól és egyéb szennyeződésektől. Azt azért kijelenthetjük, hogy Kínára ráfér a tisztítás, ha a technológia tényleg jól működik, akár több ilyen torony is épülhet.

2015-ben még Hollandiában volt a rekordtartó: a legnagyobb szmogevő torony mindössze 7 méter magas volt, és 30 ezer négyzetméternyi levegőt volt képes megtisztítani. Hollandiában azonban nem olyan vészes a légszennyezés, mint Kínában, egyértelmű hát, hogy az óriási, szmogtól fuldokló országban sokkal komolyabb intézkedésekre volt szükség – mondjuk, egy 100 méteres monstrumra, ami nagyjából tíz négyzetkilométeres körzetben tudja megtisztítani a levegőt.

A szmogtorony Hszian városában áll, és a Kínai Tudományos Akadémia gondozásában készült el. Egyelőre még csak prototípus, de az előzetes tesztek azt mutatják, hogy a tíz kilométeres hatótávot tényleg el tudja érni. A holland változattal ellentétben ez nem is olyan energiaigényes, mint amilyennek tűnik: az aljában üvegházak találhatók, amelyek segítenek felmelegíteni a beérkező levegőt – egy kis napenergia is segít a rendszernek, ezek ketten pedig hatékonyan indítják be a légcserélő folyamatot. A szennyezett levegő a torony alsó részén, az üvegházaknál jut be az épületbe, és elindul felfelé, számos szűrőn keresztül, míg végül sokkal tisztábban hagyja el a szerkezetet, mint ahogyan belépett.

Az előzetes számítások szerint a tavaly felépített torony nagyjából napi 10 millió köbméternyi levegőt képes megtisztítani, és a nagyon finom szállópor egy részét is kiiktatja, ami a legnagyobb egészségügyi veszélyeket rejti magában.

Ha a torony úgy működik majd, ahogy az előzetes számítások megjósolták, az Akadémia mérnökcsoportja építeni fog egy sokkal nagyobb, mintegy 500 méteres változatot is. Ez már a tervek szerint 30 négyzetkilométeres területet is meg tud majd tisztítani.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb