Kína úgy döntött, mostantól bánjunk el magunk a műanyaghulladékunkkal

július 6th, 2018

Bármilyen furcsán hangzik is, egészen januárig a világ jó része Kínába exportálta a műanyaghulladékának egy részét – mostantól azonban az ország köszöni szépen, de nem kér több szemetet, mindenki intézze el magának a problémát. Az Egyesült Államokban már komoly problémát okoz, hogy nem tudnak mit kezdeni a saját hulladékukkal.

Jogos lehet a kérdés, hogy miért akarna valaki műanyagot importálni – hát mindenki igyekszik megszabadulni tőle, mert a feldolgozása nagyon költséges, és sok helyen nincs is meg hozzá az infrastruktúra. Itt jön a képbe Kína: itt a megfelelő üzemek megvannak, a feldolgozóipar eddig több millió tonnányi műanyagot fogadott be.

Csakhogy idén január elsejétől a kínaiak felfüggesztették az importot. Az ország csak a saját hulladékára szeretne most már koncentrálni, ami komoly bajba sodorhatja az öt legnagyobb műanyagexportőr országot: az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot, Mexikót, Japánt és Németországot.

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mi lesz a feldolgozatlan műanyagukkal, jelenleg úgy néz ki, hogy az exportálni kívánt mennyiség egy részét más ázsiai országok, például Malajzia vagy Vietnam fogja befogadni. Ez azonban korántsem lesz olyan hatékony megoldás, mint amilyen a Kínába történő exportálás volt. Csak hogy tiszta legyen a képlet: az Egyesült Államok műanyaghulladékának 56 százalékát egyenesen Kínába küldte eddig. Az ország már most érzi, mekkora bajban van, így sürgősen tennie kell valamit, hogy ne fulladjon bele a saját szemetébe.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb