Kína rájött, hogy a légszennyezés megöli az embereit

november 22nd, 2017

Kína nagyvárosai az egyik legszennyezettebb levegőjű területek a világon – nem csoda, hogy az ország ennek megváltoztatását tartja egyik legfőbb céljának a környezetvédelem területén. Egy friss kutatás kimutatta, mekkora még mindig a baj, de ezzel együtt mennyit javult a helyzet az két év alatt.

A pekingi Csinghua Egyetem kutatói több módszerrel mérték a városok szállópor-szennyezettségének és egyéb, apró szennyeződésének koncentrációját: műholdas vizsgálatokat folytattak, a városokban az utcán is méréseket végeztek, és levegőminőség-szimulációkat is felhasználtak. Kiderült, hogy bár még mindig nagy a baj, főleg a legnagyobb kínai városokban, két év alatt azért rengeteget javult a helyzet.

2013-ban a légszennyezettség, ebből is a nagyon apró szemű szennyeződések jelenléte 1,22 millió ember haláláért volt felelős az országban. Ezek az apró, PM2,5-es részecskék bejutnak a légutakba, lerakódnak a tüdőn, és légzőszervi betegségeket okoznak, gyakran halálosakat is. Az Environmental Research Letters tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók azonban pozitív híreket is közölnek: 2013 és 2015 között azért javult a helyzet, hála a légtisztítási kezdeményezéseknek.

A kínai Légszennyezettség Megelőzés és Kontrollálás Akcióterv (Air Pollution Prevention and Control Action Plan) azért jött létre, hogy megtisztítsa az ország levegőjét, és elejét vegye az újabb komoly szennyezéseknek. 2013 és 2015 között, úgy tűnik, a PM2,5-es szennyezettséget 21 százalékkal sikerült javítani, azaz ennyivel kevesebb szállópor és egyéb mikroméretű szennyezőanyagot mértek a városok levegőjében. Az időszakban a PM2,5-es szennyeződésekhez köthető halálesetek száma 9 százalékkal csökkent.

Az akcióterv végső célja az, hogy 2017-re a 2013-as állapothoz képest egynegyedével csökkentse a légszennyezettség mértékét – a kutatók szerint, ha minden így megy tovább, ez reális cél lehet.

 

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb