Kína két hatalmas erdő telepítését tervezi – együtt akkorák lesznek, mint Írország

január 28th, 2018

Kína 2035-re erdőnagyhatalommá akar válni, ehhez pedig két akkora erdő telepítését tervezi, amelyek együtt akkorák lesznek, mint egész Írország.

A kínaiak már most nagyszabású terveket szőnek arra, hogy hogyan szoríthatnák vissza a nagy károsanyag-kibocsájtásukat. Nemcsak a szennyező energiaszektort fogják vissza, és teszik környezetbarátabbá a közlekedést, de az erdők visszatelepítésén is dolgoznak. A következő nagy lépésük ezen a téren az, hogy kettő, összesen Írországnyi területű faterületet akarnak betelepíteni az országba.

Kína célja az, hogy a jelenlegi 21,7 százalékos erdőtakaró-arányt 2020-ra felturbózza egészen 23 százalékra, majd 2035-re 26 százalékra. A Kínai Állami Erdészeti Hatóság szerint az elmúlt öt évben már ültettek összesen 33,8 millió hektárnyi fát, de az összes tervezett 82 millió hektárhoz még azért van bőven hátra. Így Kína erdőtakarója összesen 208 millió hektáros lesz.

Kína még 2014-ben jelentette be, hogy megkezdi a harcot a környezetszennyezéssel, eddig lépéseket tettek a légszennyezés megfékezésére, és nekikezdtek a zöld energiaforrások előrehozásának. Nem is csoda: az ország a bolygó legnagyobb károsanyag-kibocsájtója, majdnem kétszer annyi üvegházhatású gázt termel, mint az Egyesült Államok. Az összes károsanyag-kibocsájtás mintegy negyede írható a számlájára.

Az országban komoly közegészségügyi problémát jelent a légszennyezés: a WHO statisztikái szerint az emberek 92 százaléka olyan területen él, ahol a levegőben található szállópor veszélyes az egészségre, és évente 9-ből 1 haláleset (összesen nagyjából 6 millió) a légszennyezés számlájára írható. Nem csoda hát, hogy a kínaiak igazán komolyan veszik a környezetszennyezés ellen vívott harcukat.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb