Kína háborúban áll a szénnel

március 28th, 2017

104 újonnan épülő szénerőmű tervét kaszálta el Kína, ezzel hatalmasat lendítve előre a párizsi klímaegyezményen beígért tervein. Ez az intézkedés rengeteget segíthet a globális felmelegedés elleni harcban, hiszen az ország óriási, sok függ attól, ők mit lépnek a környezetvédelem területein.

Összesen 120 gigawatt teljesítményűek lettek volna azok a szénerőművek, amelyeknek terveit a kínai kormány most visszavonta. 13 provincia 104 újonnan épülő szélerőműve kapott kaszát, a széntüzelésű projektek leállítása rengeteget lendítheti előre a környezetvédelemért folytatott harcot.

Az USA szénkapacitásának majdnem felét megspórolták

Csak hogy kicsit perspektívába helyezzük a dolgokat: a Vox szerint a 120 gigawatt teljesítményhez képest az Egyesült Államoknak összesen 305 gigawattnyi szénkapacitása van összesen. Majdnem az USA szénenergiájának a felét, több, mint egyharmadát megspórolta tehát a környezet számára most a kínai kormány.

A dolog nem meglepő egyébként: Kína a világ legnagyobb szén-dioxid kibocsájtója, ezért az elmúlt években számos intézkedést vezetett be, hogy ezt mérsékelje. 2013-ban az ország annyi szenet használt el, mint amennyit a bolygó összes többi országa összesen, és úgy tűnt, hogy a szénbiznisz csak növekszik – ezért megindultak az újabb tervek afelé, hogy még több szénfelhasználású erőművet építsenek.

Csökkent az ország szénfelhasználása

Szerencsére 2013 óta nem csak nem növekedett, hanem egyenesen csökkent is az ország szénfelhasználása – szakértők szerint ez részben a környezetvédelmi törekvéseknek, részben pedig a nehéziparról a modern, szolgáltatásorientált gazdaság felé történő elmozdulásnak köszönhető, utóbbi ugyanis kevésbé szénérzékeny terület.

A zöld energia is egyre inkább előre tör az országban, ahogy a környezetszennyező forrásokból származó energia háttérbe szorul: Kína 2030-ra energiafelhasználásának legalább 20 százalékát alacsony szénfelhasználású forrásokból szeretné fedezni.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb