Kifogják a műanyagot a tengerből, aztán utat építenek belőle az indiai halászok

augusztus 8th, 2018

Indiában újabb módját találták meg annak, hogyan szabadítsák meg a tengereket a műanyaghulladéktól, és hogyan hasznosítsák azt a leginkább környezetbarát módon: utakat készítenek belőle, amelyek a hőségben is nehezeben olvadnak, és egy csomó aszfaltot meg lehet velük spórolni.

Indiában elképesztő mennyiségű műanyagot használnak: az 1,3 milliárd emberre jut átlagosan 11 kilogramm belőle minden egyes évben. A bajt csak tetőzi, hogy ez a műanyagmennyiség nagyrészt a folyókba és a tengerekbe jut, ahol óriási kárt tesz az ökoszisztémában.

Az ország egyik déli államában, Keralában a halászok hálóikkal minden nap rengeteg műanyagot emelnek ki a tengerből, amelyet eddig egészen egyszerűen visszadobtak, hiszen nem érte meg nekik kicipelni a szárazföldre. Most azonban a halászatért felelős miniszter, J. Mercykutty Amma útnak indított egy kezdeményezést, amely a Suchitwa Sagaram, azaz tiszta tenger név alatt fut. Ezzel ösztönzi a halászokat arra, hogy hozzák vissza a kifogott műanyagot, és adják le a helyi halászatokban.

A halászó közösségekben aztán a jórészt nőkből álló munkások összegyűjtik a műanyagot, egy aprítóba teszik, majd felhasználják útburkolásra. Ezt a módszert egyébként már nagyon régen alkalmazzák Indiában, mivel a műanyaggal fedett utak sokkal magasabb hőmérsékleten olvadnak, ezért a melegben, tűző napon kisebb az esélye annak, hogy képlékennyé kezdenek válni.

Már most több mint 34 ezer kilométernyi műanyaggal kevert út létezik Indiában, és ha az ENSZ adatai helyesek, hamarosan ennél is több lesz majd belőlük: a Suchitwa Sagaram tíz hónapja alatt már most 25 tonna műanyagot halásztak ki az Arab-tengerből, ebből 10 tonnányi műanyag palack volt és zacskó.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb