Kiderült, hogy a légszennyezés az agyunkat is roncsolja

augusztus 30th, 2018

Magyarán minél szennyezettebb a levegő, annál kevésbé tudjuk használni az agyunkat, legalább is ez derült ki egy friss kínai kutatásból – ők pedig biztosan tudják, miről beszélnek, hiszen a nagyvárosaikban borzasztó mértékű a légszennyezés.

A Proceedings of the National Academy of the Sciences tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból kiderül, hogy a kínai kutatók húszezer ember adatait mérték fel, és összevetették a teljesítményüket azzal, hogy mennyire szennyezett területen éltek. Kiderült, hogy azon emberek teljesítettek jellemzően rosszabbul a teszteken, akik nagyon szmogos környéken élték a mindennapjaikat.

Persze azt is érdemes megjegyezni, hogy a kutatók nem néztek más faktorokat, így könnyen lehet, hogy az oktatás bizonyos helyszíneken nem megfelelő, vagy léteznek egyéb egészségügyi problémák a területeken, amelyekkel nem számoltak. De az biztos, hogy az összefüggés ijesztő: minél magasabb a légszennyezés, annál inkább butulnak el az emberek.

A tanulmány nemcsak arra hívja fel a figyelmet, hogy összességében kellene csökkentenünk a légszennyezést, hanem arra is, hogy fontos lenne lokálisan is tenni valamit az óriási szmogok ellen. Nem csak globálisan, de helyi szinten is változtatásokra van szükség, különben az emberek egészsége kerül veszélybe.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb