Kezdők útmutatója a műanyagmentes mindennapokhoz

május 29th, 2018

A műanyagmentes élet elsőre elég soknak tűnhet – nagyon nehéz kiiktatni a műanyagot a mindennapjainkból, hiszen nagyjából mindenhol használjuk őket, és már annyira hozzájuk vagyunk szokva, hogy óriási feladatnak tűnhet elhagyni még egy részüket is. Ebben segít most ez a kis útmutató – a segítségével egy kicsit műanyagmentesebb életet élhetünk!

  1. Bevásárlás

A bevásárlás során igazán egyszerű kevesebb műanyagot használni: igyekezzünk nem előre csomagolt, hanem frissen vágott és szedett termékeket vásárolni, és vagy vigyünk magunkkal szatyrot, vagy valahogy oldjuk meg anélkül a cipekedést! A műanyag zacskók komoly terhet rónak a környezetre, és lehet, hogy egy táskát nem tartunk soknak, de ha mindenki így gondolkodik, máris nem egyetlen zacskóról beszélünk csak. A konyhából érkezik egyébként a műanyag legnagyobb százaléka, így érdemes erre különösen odafigyelni.

  1. A fürdőszoba

A konyha után a fürdőszobában használjuk a legtöbb felesleges műanyagot. A kinyomós szappanok helyett például vásárolhatunk papírba csomagolt, természetes szappanokat, ezek sokkal jobbat is tesznek a bőrünknek, mint azok, amelyek tele vannak tartósítószerrel. A samponokat már nehezebb kikerülni, de szerencsére természetes termékeket árusító boltokban már ebből is kapható olyan változat, amelyet környezettudatos csomagolással láttak el. A testápoló helyett pedig használjunk a konyhában is megtalálható kókuszolajat!

  1. Az elviteles ételek

Ilyenkor rengeteg egyszer használatos műanyagot dobunk ki a kukába, teljesen feleslegesen – vásároljunk üvegből készült változatokat, és hordjuk őket magunknál akkor is, ha boltban vásároljuk az ebédet. Ne hagyjuk, hogy az előre gyártott műanyagtálakba tegyék bele az ételt, hiszen ezt úgyis egy használat után kidobják. Sokkal jobban járunk, ha mi visszük magunknak a tárolót!

Az egyszer használatos műanyagzacskókat is felejtsük el – ezek a lezárható kis táskák nagyon komoly szennyezést jelentenek a környezetnek! Inkább használjunk mindenre üvegből készült tárolókat vagy különböző méretű befőttesüvegeket.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb