Kéz a kézben: a megújulók és a jó öreg földgáz

október 5th, 2017

Magyarországon is egyre nagyobb az érdeklődés a megújuló energiák használata iránt. A környezettudatosság mellett a lakossági felhasználókat vonzza például a szolgáltatóktól való függetlenség, de visszatartó erő a befektetés és az ezzel járó magas költségek. Az időjárási viszonyokra és a felhasználói szokásokra tekintettel azonban a gáztüzelésű erőművekre még jó ideig szükség lesz az energiatermelésben.

Egy átlagos háztartás számára a legkönnyebben elérhető energiaforrás a napenergia, amely akár egy teljes háztartás energiaigényét fedezheti. Bár a bekerülési ár folyamatosan csökken, még ma is sok családi ház tulajdonosát visszatartja a beruházás egyszeri magas költsége, de a technológiai fejlődés kedvez a Nap energiáját használó rendszerek elterjedésének. Nemrég a svéd bútorgyártó, az IKEA okozott meglepetést, amikor bejelentette, hogy új termékkel bővíti portfólióját: a napelemek mellett az energia tárolására alkalmas telepeket is felvesznek a kínálatukba – igaz, egyelőre csak az Egyesült Királyságban.

A magánszemélyek mellett a magyar piacon is megjelentek a szakmai és intézményi befektetők, mivel a napelemes rendszer várható hozama akár 8-10 százalék is lehet évente. A jelenlegi banki kamatok mellett ilyen magas hozammal járó befektetés a kiemelkedő lehetőségek kategóriájába tartozik, ráadásul jelentősebb kockázat nélkül érhető el.

A magyar időjárási viszonyok mellett a meglévő hagyományos erőművekre még jó ideig szükség lesz. A megújuló energiák termelése előre nem tervezhető, a villamosenergia pedig nagy mennyiségben egyelőre nem tárolható.

Egyes napszakokban kiemelten megugrik a lakosság energiafelhasználása. Nem véletlen, hogy a zöld energia mellett szükség van a stabil és rugalmasan indítható gáztüzelésű erőművekre is.

„A reggeli indulás előtt és munka után hazaérkezve a legnagyobb a magyar lakosság energiafelhasználása. Ezekben a csúcsidőszakokban még mindig szükség van a hagyományos gázerőművekre, mert ezek működése nem függ az időjárástól, és rugalmasan, gyorsan indíthatók” – mondta Gerse Pál, a MET Power üzletfejlesztési szakértője. További információk az alábbi videóban:

Forrás: MET Hungary

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb