Kevésbé szenvednek demenciától azok, akik zöldövezetben élnek

július 14th, 2018

A természetközeli életmódnak rengeteg pozitív hatása van, egy új brit kutatás szerint például az is, hogy kevésbé öregszik tőle az agyunk. A kutatók szerint egyelőre nem tudni, pontosan mi ennek az oka, de annyi biztos: a nőknél jelentősebb a javulás.

Az agy kognitív funkciói idős korban természetesen csökkennek – csakhogy nem mindegy, hogy valaki egyszerűen öregszik, vagy demenciában, azaz időskori elbutulásban szenved. Kutatók világszerte próbálják megtalálni a demencia ellenszerét, egyelőre kevés sikerrel. Egy brit kutatás most kimutatta, hogy a természetközeli életmód is kulcs lehet a kognitív funkciók csökkenésének enyhítésében.

Az Environmental Health Perspectives tudományos folyóiratban megjelent tanulmány arról árulkodik, hogy azok, akik a természet közelében élnek, sokkal kevésbé butulnak el, mint azok, akik nagyvárosban, betondzsungelben élik az életüket. A kutatás során 10 ezer 45-68 év közötti brit állampolgár kognitív állapotát mérték fel, majd tíz éven keresztül nyomon is követték, és közben azt is megfigyelték, hogy a résztvevők mennyire természetközeli környéken élnek.

Az alanyoknak verbális és matematikai feladatokat kellett megoldaniuk, és a rövid távú memóriájukat is megvizsgálták. Kiderült, hogy azoknál, akik természetközeli környezetben élnek, 4,6 százalékkal kevesebb kognitív csökkenést figyeltek meg, mint azoknál, akiknek kevés a növényzet az élőhelyük környékén.

Az is érdekes, hogy a kutatók megfigyelték: a nők esetében nagyobb volt a különbség, tehát valószínűleg genderspecifikus jelenségről beszélhetünk.

A tudósok szerint további kutatások szükségesek ahhoz, hogy kiderüljön, a természetközeliség pontosan miért is járul hozzá ahhoz, hogy kevésbé csökkenjenek a kognitív képességeink az idő múlásával.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb