Készíts környezetbarát tojásfestéket!

április 12th, 2017

A húsvét nem egy különösebben környezetszennyező ünnep – nincsen rengeteg ajándék, nincs töméntelen mennyiségű csomagolóanyag, és a többi nagy ünnephez képest ritkán utazunk nagyobb távolságokra, hogy meglátogassuk a családot. Mégis, ezt is lehet zöldebben csinálni, mondjuk úgy, hogy a tojásfestést nem a bolti festékekkel végezzük, hanem környezetbarát anyagokkal.

Régen, az előre legyártott festéktabletták ideje előtt mindenki az otthon található anyagokkal festett tojásokat magának – ez sokkal környezetbarátabb és mindenképpen olcsóbb megoldás, mint az, hogy megvesszük a több különböző színű tablettát, aminek jó része aztán úgyis megmarad, hogy pár hónap múlva kidobhassuk a kukába őket. De mivel tudunk otthon is tojást színezni?

Zöldségekkel, méghozzá elég egyszerűen és hatékonyan – minden zöldség esetében a következő receptet ajánljuk:

Két csésze víz kell egy csésze összevágott zöldséghez, ezt meg kell főzni, és ecetet valamint sót adni hozzá. Ezután már mehet is bele a tojás – igaz, nem lesz olyan azonnali az eredmény, mint a mesterséges színezőknél, de ha éjszakára benne marad a tojás a lében, garantáltan szép sötét színe lesz.

Persze ehhez érdemes olyan zöldségeket választani, amelyeknek magukban szép élénk színük van. A kék színhez lilakáposztát, a lilához sötét szőlőlevet, a rózsaszínhez céklát, a sárgához kurkumaport, a zöldhöz spenótot, a narancshoz paprikát használjunk.

Ha viaszos krétával rajzolunk a tojásra, még szebb eredményt kaphatunk, ez a terület ugyanis színtelen marad, így bármilyen mintát alkothatunk.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb