Lassan készen állunk az elektromos autókra

március 31st, 2017

Egy friss felmérés szerint a társadalom 40 százaléka elektromos autóval járna, ha tehetné – és szeretne is beruházni rá öt éven belül. Ez mindenképpen előrelépés ahhoz képest, hogy pár éve sokkal jobban elzárkóztunk attól, hogy csak elektromos meghajtású autóval közlekedjünk.

Egy teljesen elektromos autó nagyjából 100-150 kilométert képes megtenni egy töltéssel – ez egyelőre édeskevés ahhoz, hogy hatékonyan működhessen azok számára, akik nem csak nagyvároson belüli közlekedésre szeretnék használni. Bár aktívan folyik az ilyen járművek tökéletesítése, még nem járunk ott, hogy nagyobb utakat megtehessünk velük. A hátrányok között szerepel még a mérsékelt gyorsaság is (bár egy Tesla már képes akár 210 kilométer per órával is hasítani), sőt, egyelőre a töltőpontok sem olyan elterjedtek, hogy bárki bátran elindulhasson egy nagyobb utazásra egy ilyen autóval.

Éppen ezért évekig stagnált az elektromos autók piaca, és egyáltalán nem indult meg olyan szinten a fejlődés, amilyen szinten a környezetvédelem szempontjából kellene. Most azonban változhat a helyzet: egyre több a töltőpont, egyre gyorsabbak az autók, és egyre kényelmesebb ilyenekkel járni. A Business Green készített is egy felmérést, amelyben 52 ország 43 ezer polgára adott választ arra, hogy tervezi-e elektromos autó vásárlását – és 40 százalékuk válaszolta, hogy öt éven belül át akar váltani a benzinesről.

Sok szakértő szerint ez még pesszimista elképzelés is – sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a környezetvédelmi előnyök mellett a csökkenő árak miatt lassan gazdasági szempontból is megéri majd a váltás. Így könnyen lehet, hogy a 40 százalék megy még feljebb is, ha eljutunk odáig, hogy az elektromos autók megfizethetők lesznek, és a töltőállomások is ezzel arányosan megszaporodnak.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb