Késik az elektromos órád? A hálózat tehet róla

március 29th, 2018

Európa-szerte lassulni kezdtek január közepétől a régi típusú, rádiós ébresztőórák, illetve az olyan hálózatra kapcsolt elektromos órák, mint amilyeneket a mikrohullámú sütők, tűzhelyek és termosztátok jelentős része használ. Mostanra már 6 perc késést szedtek össze. Ez a magyarországi készülékeket is érintheti.

Ezek az órák nem beépített kvarckristály vagy internetes kapcsolat segítségével követik az idő múlását, hanem az elektromos hálózat frekvenciája alapján: 50 oszcillációnként számolnak 1 másodpercet.Ennek a módszernek azonban lehet egy hátulütője: ha huzamosabb ideig megváltozik a hálózat frekvenciája, az időmérés elcsúszhat. Európában 2018 elején pontosan ez történt.

A probléma hátterében egy fontos európai vívmány áll: huszonöt kontinentális ország egyetlen nagy, határok nélküli villamosenergia-hálózatot alkot, amelynek szinkronizált alapfrekvenciája 50 Hz.

Koszovó januárban nem volt képes a szükséges mennyiségű elektromosságot betáplálni a rendszerbe. A szabály szerint ilyen esetben Szerbiának kellett volna pótolnia a hiányt, de a délszláv háború óta fennálló politikai konfliktus miatt megtagadta szomszédja kisegítését.

A hiány miatt az európai rendszer eltért a szabvány szerinti frekvenciától. Az átlag fogyasztó ebből nem vett észre semmit, az időmérő eszközök azonban igen.

„Ez az ügy a hétköznapokban is érzékelhetővé teszi, mennyire össze vagyunk kapcsolódva az európai villamosenergia-hálózatban. Egy tőlünk távol zajló vita is gyorsan éreztetheti hatását az otthonunkban. Ezért is van óriási felelőssége a hálózatok üzemeltetőinek” – mondta Pócs Balázs, a MET szóvivője.

A jó hír, hogy Koszovó márciusra rendezte a problémát, és ismét képes megfelelő mennyiségű villamosenergiát táplálni a rendszerbe. A késő órákat mindenesetre nem árt hozzáigazítani a valós időhöz.

Forrás: MET Hungary

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb