Kenya szokik hozzá a műanyag zacskó nélküli élethez

október 1st, 2017

Egy hónapja vezették be a teljes műanyag zacskó-tilalmat az országban, és egyelőre, úgy tűnik, működik a szabályozás. Még a külföldiek sem vihetnek be ilyen szatyrokat az országhatáron belülre.

Kenyában óriási problémát okozott a műanyag zacskók felhalmozódása: gyakorlatilag mindent szennyeztek, az utaktól kezdve a vizeken át, eldugították a csatornarendszert és mérgezték az ivóvizet. Sőt, még az országban emberi fogyasztásra ítélt marhák gyomrában is találtak zacskót: egy riport szerint az egyikében nem kevesebbet, mint húszat.

Három próbálkozásba telt, hogy végre elfogadtassák a kormánnyal a műanyag zacskók teljes betiltását, de most végre sikerült – olyannyira, hogy még a turisták sem vihetnek be semmi ilyesmit az országba, a reptéren le kell adniuk mindet, a helyi lakosoknak pedig egy külön erre kihelyezett konténerben kell összegyűjteniük, ami még maradt náluk. Aki ezt nem teszi meg, komoly büntetésekre számíthat.

Nemrég Brüsszel is hasonló határozatot fogadott el a várossal kapcsolatban, így szerencsére elmondhatjuk, hogy egyre több országban, legyen az fejlett nyugati vagy fejlődő afrikai, cél a környezettudatos mindennapi élet is. Kenyában nagyon kreatívan oldják meg a zacskók hiányát: ruhaanyagból készült táskákat adnak a bevásárlóközpontokban, a zöldségesek összekötik az árujukat szalagokkal, cipősdobozban szállítják az árut és banánlevelekkel csomagolják.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb