Kávékapszulából napszemüveg? De még milyen!

május 29th, 2018

A Nespresso elkezdi igazán komolyan venni a környezettudatosságot: amellett, hogy most már biztosítja a nagyobb megrendelők számára is a kávékapszulák visszavételét, a Tripton Eyeworksszel együttműködve kapszulákból készült napszemüvegeket is kiad.

Az egyszer használatos kávékapszula mindenképpen az egyik leginkább környezetszennyező dolog a világon: nagyrészt alumíniumból és műanyagból készül, amelyek egyike sem bomlik le egykönnyen a természetben. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a kávégyártók megtalálják azokat a módszereket, amelyekkel könnyebben tudják visszaforgatni ezeket a kapszulákat, és újrahasznosíthatják őket – a Nespresso most már ezzel az élen jár, hiszen partnereinek 98 százalékának van lehetősége visszaszolgáltatni a kapszuláit, amelyeket újra felhasználnak – többek között most már szemüveggyártásra is.

 

Érdekes egyébként, hogy az alumínium nagyon értékes fém: kifejezetten környezetszennyező a bányászata és a feldolgozása, de ha újrahasznosítjuk, már rögtön sokkal zöldebbé válik – főleg úgy, hogy gyakorlatilag végtelenszer újrahasznosítható. A Nespresso éppen ezért kifejezetten figyel arra, hogy a vásárlói (legyenek azok magánvásárlók vagy üzleti partnerek) képesek legyenek több módszerrel visszaszolgáltatni a kapszulákat, hogy aztán a céggel kapcsolatban álló feldolgozóüzem újrahasznosíthassa őket.

A kávégyártó viszont most a Tripton Eyeworksszel is kollaborál, ami azt jelenti, hogy összesen négyféle kapszulaszínből készül háromféle fazonú napszemüveg. A Tripton egy részben magyar tulajdonú szemüvegmanufaktúra, olyan sztárok hordják a darabjaikat, mint például Bono.

A cég egyébként is környezettudatos módon gyártja le a szemüvegeit, ezért nem is olyan meglepő, hogy a Nespresso őket kereste fel új projektjükhöz. Az ilyen módú újrafelhasználás nemzetközi szinten nem ritka egyébként a vállalattól, gyártanak kapszulából már például biciklit, tollat vagy svájci bicskát is.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb