Kávéból készülhet bioüzemanyag

június 8th, 2017

A kávéfogyasztást nem éppen a környezettudatos élettel szoktuk összefüggésbe hozni – a kávécserjék termőföldeket zabálnak fel, és a kitermelés, valamint a szállítás sem a legzöldebb a kávépiacon. Most azonban a kávéfogyasztók is hozzájárulhatnak a környezetvédelemhez: az elhasznált kávébabokból bioüzemanyag alapanyaga válhat.

A biodízel előállításához szükséges, külön erre a szándékra termesztett alapanyagok előnyeiről megoszlanak a vélemények – pontosan azért, mert ha külön erre a célra termesztünk valamit, akkor termőföldet és vizet veszünk el a gazdaságtól úgy, hogy mindkettőre égető szükség van, hiszen mindkettőből rettentő kevés van a Földön. Erre lehet megoldás, hogy a már alapból elhasznált és megmaradt anyagokat használjuk fel biodízel előállítására – kutatók most rájöttek, hogy pont a használt kávébabok jelenthetnek megoldást a problémára.

Az elhasznált kávébaboknak ugyanis még mindig nagy fűtőértéke van, ami a biodízel előállításánál elengedhetetlen tulajdonság. A megoldás azért is lehet ideális, mert jelenleg semmit nem kezdünk a kávé ezen végtermékével: 2014-ben több mint kilencmillió tonna kávébab került hulladéklerakókba úgy, hogy más célra is felhasználhattuk volna őket.

Bár néhány kisebb vállalkozás már használja a kávébabokat hasonló célra, a Lancaster Egyetem kutatói rábukkantak egy olyan megoldásra, ami nagyobb mennyiségben és hatékonyan működhet. A korábbi soklépcsős folyamatot összevonták úgy, hogy most már csak egy folyamat a használt kávébabokból kinyerni azt az olajat, amit aztán biodízelként fel lehet használni.

A hagyományos eljárás során a gyártók az elhasznált kávébabokat hexánnal keverik, majd 1-2 órán keresztül 60 Celsius-fokon főzik. A hexán ekkor elpárolog, és olajokat hagy maga után végtermékként. Ekkor metanolt és egy katalizátort kell hozzáadni, ami biodízelt és egy glicerinvegyület mellékterméket hoz létre, amelyeket szintén külön kell választani.

A Lancaster Egyetem kutatóinak módszere mindezt összesűríti, és csak metanolt, valamint katalizátort használ, teljesen eltávolítva a képletből a hexánt, így a vegyi hulladék mennyisége is lecsökken. Ráadásul az 1-2 órás elkészítési idő is mindössze tíz percesre zsugorodik. A kutatók szerint évente így akár 720 ezer tonna biodízelt is termelhetnének az elhasznált kávészemek segítségével.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb