Katonák által használt technológia segíthet a madárbarát szélparkok létrehozásában

augusztus 30th, 2017

A katonák által használt éjjellátókhoz hasonlóan működik az a technológia, amelyet kutatók az épülő és építésre elfogadott szélfarmok környékén akarnak bevetni, hogy megállapítsák, járnak-e arra rendszeresen nagyobb számban madarak vagy denevérek.

A szélfarmokkal hatalmas probléma lehet, hogy veszélyt jelenthetnek a helyi állatvilágra, főként a madarakra és a denevérekre, amelyeket egyszerűen ledarálhatnak a szélkerekek. Kutatók most az éjjellátók technológiáját akarják felhasználni arra, hogy megállapítsák, egy készülő szélerőmű közelében mekkora a madár- és denevéraktivitás.

Ezek az éjjellátók a hőképet érzékelik, azaz azt az infravörös fényt, ami elárulja, hogy egy élőlény merre tartózkodik – az infravörös fénytartományt azonban az emberek szeme nem érzékeli. A technológia segítségével könnyebb lesz megállapítani, jár-e nagyszámú madár és denevér az épülő szélerőművek környékén, és ha igen, a fejlesztőknek még mindig van idejük intézkedéseket tenni, legyen az az építkezés áthelyezése vagy egyéb környezetvédelmi megoldások.

Az amerikai energia minisztérium Csendes-óceáni Északnyugati Nemzeti Laboratóriuma kifejlesztett egy követőt, amelyet ThermalTrackernek neveztek el, és segítségével könnyebben lehet majd megállapítani az élőlények útját. A technológia egyelőre próbastádiumban van, de a kutatók nagy reményeket fűznek hozzá, és úgy gondolják, hogy ezzel rengeteg madár és denevér életét megmenthetik majd, és felgyorsíthatják a készülő szélerőművek körüli vadvilág feltérképezését is.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb