Kanadában már lehet tücsökport kapni

március 21st, 2018

Míg itthon még mindig azzal küzdünk, hogy az egészségesebb ételek legyenek olcsóbbak és könnyebben elérhetőek, Kanada szupermarketeiben már tücsökpor is kapható, amellyel jó ízű, környezettudatosan gyártott fehérjealternatívát akarnak nyújtani azoknak, akiknek van erre igényük.

Nem mondunk újat azzal, hogy a mostani mezőgazdaság és állattartás jószerével fenntarthatatlan, és hamarosan újabb élelmiszerforrások után kell néznünk, hiszen kifárasztjuk a földeket, és a klímaváltozás hatására időjárási szélsőségekre kell számítanunk, ami jócskán megtépázza majd az élelmiszerellátásunkat. Az sem újdonság, hogy ezen a helyzeten a rovaralapú táplálkozás sokat segítene, hiszen belőlük van dögivel, ráadásul jó részük tele van fehérjével, ami az emberi egészség szempontjából elengedhetetlen makrotápanyag.

Éppen ezért nem meglepetés, hogy az első rovaralapú fehérjeporokkal már kísérletezgetnek a gyártók, egyet éppen most vezettek be kereskedelmi forgalomba Kanadában. A Loblaw Companies terméke olyan proteinport kínál, amely fenntartható módon készül, és ezen kívül nagyon finom is – legalább is a vállalat elmondása alapján.

Érdekesség egyébként, hogy a nem nyugati országokban a tücsökpor egyáltalán nem számít különlegességnek, rengeteg helyen használják, mint alapvető élelmiszert. Tökéletesen lehet vele növelni az élelmiszerek tápanyagértékét, ráadásul nem is drága, hiszen tücskök nagyjából mindenhol vannak.

Néhány vitathatatlan érv a tücsökpor mellett:

  1. Vitamin- és ásványi anyagtartalomban vernek gyakorlatilag minden élelmiszert, ha az egy grammra eső vitamin- és ásványi anyag mennyiséget nézzük, nincs olyan alapanyag, ami egészségesebb lenne náluk.
  2. A tücsökpor, amelyet lisztként használhatunk, rengeteg recepthez tökéletes választás.
  3. A tücskök tizenkétszer kevesebb élelmiszert igényelnek, ha feldolgozási célból tartják őket, mint a tehenek, és ugyanolyan fehérjemennyiséget termelnek.
  4. Sokkal kevesebb vízre is van szükségük, ami az édesvíz fogyatkozása miatt nem utolsó szempont.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb