Kalifornia is egyre erősebb napenergiában

április 19th, 2017

Március 11-én energiaszükségletének felét napenergiából fedezte az Egyesült Államok Kalifornia állama – ez nagy szó, tekintve, hogy az ország energiafelhasználásának még mindig csupán egy százaléka jön megújulókból.

2016-ban csak Kína előzte meg az Egyesült Államokat a napelemmennyiség növekedésében – úgy tűnik, ez a tendencia folytatódik is, hiszen az idei márciusi hónapban egy napon az USA Kalifornia állama elérte, hogy az energiaszükségletének felét napenergiából fedezze.

Az ország azonban még mindig mindössze energiaszükségletének egy százalékát fedezi megújulókból, ami nagyon kevés, tekintve, hogy mekkora területű államról van szó. Míg országszinten kevésnek tűnik a fejlődés, addig az államokban külön-külön elég ambiciózus terveket hallani: 2030-ra a most említett Kalifornia például az összes áramszükségletének felét akarja megújulókból fedezni. A terv elég megvalósíthatónak tűnik, ugyanis az államban olyan nagy napelemfarmok vannak, amelyek képesek 9,8 gigawatt elektromosságot termelni – ez nagyjából tíz nukleáris reaktor energiatermelésének felel meg.

A mostani rekordban egyébként negyven százalékot a nagy napenergia-létesítmények tettek ki, és tíz százalékot a kisebb, lakossági telepítések – mint amilyen egy tetőre szerelt napelem is. A 2030-as célokhoz leginkább már csak az kell, hogy megfelelően tudjuk tárolni a megújuló energiát, aminek a megoldása még mindig várat magára.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb