Kalifornia belehúzna: 2045-re teljesen megújuló áramról akar futni az állam

augusztus 2nd, 2017

Kalifornia sokszor kiáll a megújuló energia mellett, még akkor is, ha az Egyesült Államok elnökével kell szembemennie – a párizsi klímaegyezmény betartásának egyik fontos pontjaként Jerry Brown kormányzó most azt tervezi, hogy 2045-re az állam teljesen megújuló áramról fog futni.

Kaliforniában már működik egy korlátozásokon és kibocsájtáskereskedelmen alapuló program, amelynek a lényege az, hogy a vállalatok számára megszab egy maximális szén-dioxid-kibocsájtási mennyiséget, és közben felállít egy olyan hálózatot, amellyel segít ezeknek a vállalatoknak zöld energiával kereskedni, hogy a kibocsájtásukat cserében legálisan megemelhessék.

Magyarán ha egy cégnek nagyon jól megy a kibocsájtáscsökkentés, olyan krediteket kap, amelyeket eladhat az olyan vállalatoknak, amelyek rosszabbul állnak a környezetbarát intézkedések terén. Ha mondjuk egy vállalat jóval zöldebb, mint amit a jogszabály megszab neki, több kreditet kap, többet adhat el, és ezzel profithoz juthat. Ezzel úgy csökkenthetjük átlagban a kibocsájtást, hogy egy céget sem lehetetlenítünk el.

Brown ezt a programot további tíz évvel kiterjesztette, és megfogadta azt is, hogy 2045-re az állam összes elektromosságát megújuló energiából fogják biztosítani. A rövid távú cél 2026-ig az ötven százalék elérése, amit egy 2030-as határidőről húztak lejjebb. Valószínűsíthető tehát, hogy még előbb is megvalósulhat ez a kezdeményezés is, mint 2045.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb