Jó hírek Brazíliából: lassul az erdőirtás!

november 6th, 2017

Földregisztrációs programmal sikerült elérni Brazíliában, hogy csökkenjen az erdőirtás mértéke – bár a favesztés még mindig viszonylag magas, kutatók szerint a módszer működik, és máshol is be lehetne vezetni.

A Conservation Letters tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a Brazíliában bevezetett földregisztrációs program nagyon szépen kordában tartja a korábban óriási mértékű erdőirtást az országban. A Wisconsini Egyetem, a Madison és Middlebury Főiskola által elvégzett számítások szerint látható a változás, még akkor is, ha egyelőre még mindig Brazíliában irtják ki a legtöbb fát világszerte.

Brazíliában található a Föld fennmaradó erdőtakarójának 13 százaléka, de az országban korábban elképesztő méreteket öltött az erdőirtás, és az Amazonas őserdeje szépen lassan megtizedelődött. A problémát részben a bizonytalan földhálózat jelentette, azaz egy olyan rendszer, amelyben gyakran nem lehetett tudni, pontosan kihez is tartozik az a föld, amelyen irtják az erdőséget. A leggyakoribb ok erre a környezetszennyező tevékenységre a mezőgazdaság terjedése: a gazdák legyalultatják a fákat a telkükről azért, hogy minél több területük legyen az állattartásra vagy a növénytermesztésre. Ez többek között azért probléma, mert az üvegházhatás jó részéért az erdőirtás a felelős, és ha nem teszünk ellene valamit, tényleg visszafordíthatatlanná válik a folyamat.

A földregisztráció azért nyújt jó megoldást, mert így tisztázódnak a tulajdonosi viszonyok, az állam pedig gyakran támogatásokat és kompenzációt is felajánl az erdős területtel rendelkező tulajdonosoknak. A kutatók szerint ha a bizonytalan tulajdonhelyzetű brazil erdőségeknél bevált a módszer, a világ rengeteg részén alkalmazható lenne.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb