Japánban a napenergia együtt jár a gombatermesztéssel

szeptember 12th, 2017

A fukusimai tragédia után nem is csoda, hogy Japán inkább a zöld energiára fókuszálna, csakhogy igen kevés helye van hozzá. A Környezetvédelmi Minisztérium most hatékony megoldást találhatott a problémára: a napelemparkokat összekötik a gombatermesztéssel.

Japánban jelenleg a nukleáris energia nagyjából szitokszónak számít – legalább is a japánok igyekeznek minél jobban kiiktatni az energiatortájukból, és a megújulók felé kacsintgatni. A helyzet viszont nem olyan egyszerű: a szigeten nincs túl sok hely, ahová szél- és napelemparkokat lehetne telepíteni, ugyanis nagyjából minden földre szüksége van a mezőgazdaságnak.

A szigetország azonban erre is talált megoldást: összekötik a napenergiát a gombatermesztéssel. Amennyire furcsán hangzik, annyira logikus a dolog: a  Sustainergy és Hitachi Capital projektje napelemeket telepít majd, alatta pedig felhőfüle gombákat termeszt, amelyeknek nagyon minimális napfényre van csak szükségük. A felhőfüle elég fontos része a japán konyhának, így kifejezetten jól jön, ha több van belőle.

Felhőfüle gomba (Forrás: Wikimedia Commons)

Az első ilyen farm az ország északkeleti részén, a Mijagi prefektúrában lesz majd, a tervek szerint szeptember végére el is készül, és megindul a termesztés. A földek évente 40 tonna gombát fognak kitermelni, közben pedig a napelemek 4 ezer kilowattos teljesítménnyel működnek majd.

A projekt azt a problémát is megoldja, ami Japánban fontos jelenséggé vált: a fiatalok elhagyják a vidéket, és a nagyvárosokba költöznek, a termőterületek pedig üresen maradnak. Így egyszerre lehet majd megújuló energiát termelni, és élelmiszert is termeszteni ezeken a földeken.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb