Ivóvíz juthat a szegényebb közösségeknek Egyiptomban is

május 31st, 2017

Az angol Sheffieldi Egyetem és az egyiptomi Port Said Egyetem együttműködéséből születő megoldások lehetővé tehetik, hogy Egyiptom szegényebb területein is több biztonságosan fogyasztható, nem fertőzött ivóvíz legyen. 

Egyiptomban a tengervizet akarják ivóvízzé alakítani – ebben még nincs semmi különös, hiszen a világon rengeteg helyen ezt a módszert alkalmazzák arra, hogy ivóvizet “csiholjanak” azokra a vidékekre, ahol az emberek nem jutnak hozzá elegendő tiszta folyadékhoz. Csakhogy ez általában elég költséges megoldás, és rengeteg energiával jár – ezt szokták úgy megoldani, hogy napenergiát használnak fel, ami viszont elég kiszámíthatatlan, hiszen nincs mindig annyi napos óra, amennyi elegendő lenne a megfelelő mennyiségű ivóvíz előállításához.

Egyiptomban a Sheffieldi Egyetem és a Port Said Egyetem kutatói most egy hibrid módszert akarnak kipróbálni, amely ötvözné a napenergia és a biomasszából nyert energia előnyeit. A kutatók jelenleg azt vizsgálják, hogy a biológiai anyagokból előállított biogáz (mint amilyet a szarvasmarha trágyából is nyernek) képes-e megfelelő B-tervként működni a napenergia után. Ezzel egy időben a csapat arra próbál rájönni, hogy mi a legjobb módja annak, hogy integrálják a két módszert egy igazán hatékony megoldásként.

A kutatók azt remélik, hogy a biogázzal megtoldott módszer sokkal megbízhatóbb lesz, mintha kizárólag napenergiával működtetnék a víztisztító berendezéseket – így Egyiptom szegényebb, elmaradottabb részei is állandó ivóvízellátásban részesülnének.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb