Ismét bebizonyosodott: kifutunk az időből, ha meg akarjuk menteni a korallokat

január 6th, 2018

A korallfehéredés egy olyan globális környezetvédelmi probléma, ami akár az egész tengeri ökoszisztémára, és így ránk is komoly hatással lehet. Egy friss tanulmány most kimutatta, hogy igencsak futunk ki az időből, ha meg szeretnénk menteni ezeket a pótolhatatlan tengeri élőlényeket.

A Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy igencsak bajban leszünk, ha  nem teszünk valamit sürgősen a korallfehéredés megfékezése érdekében. A nemzetközi kutatókból álló csapat az elmúlt negyven év korallfehéredési eseményeit vizsgálta, és megállapította, hogy ezek egyre közelebb vannak egymáshoz. Ez azért probléma, mert minden korallfehéredési periódus után az élőlények helyreállítják magukat, és egy-egy korallzátony képes ismét feléledni – kivéve akkor, ha nincs rá elég ideje, mint ahogyan hamarosan tapasztalhatjuk is. Minél közelebb vannak egymáshoz ezek az események, annál kevesebb az idő a regenerálódásra.

„Az elmúlt 3-4 évtizedben ötödrészére csökkent a korallfehéredési események között eltelt idő” – írta egy sajtóközleményben Terry Hughes, a kutatás vezetője, az ARC Korallkutató Központjának professzora. „Korábban ilyen esemény minden 25-30 évben történt, 2010-re már minden hat évben felismerhető.”

Ráadásul most már a korallfehéredést elszenvedő terület is jócskán nagyobb lett, 20-30 éve még a globális korallfehéredésről nem is lehetett hallani. Mindez az emelkedő átlaghőmérsékletnek és az ezzel együtt emelkedő vízhőmérsékletnek köszönhető.

A korallfehéredés egy természetes reakció a korallok részéről arra, ha stressz éri őket – mondjuk, megemelkedik a körülöttük található víz hőmérséklete. Amikor a fehéredés hosszú ideig tart és nagyobb területen történik, a korallok elpusztulhatnak.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb