Írország lehet az első ország, amely teljesen kizárja a fosszilis energiahordozókat

június 16th, 2017

Olyan törvényjavaslatot fogalmaztak meg az ír parlamentben, amely teljesen kihúzná a fosszilis erőművek lába alól a talajt: az állam semmiféle ilyen beruházást nem támogatna többet, ezzel gyakorlatilag hosszú távon beszüntetné az ilyen létesítményeket.

Egyelőre még csak törvényjavaslat, de jó eséllyel törvény is lesz az az elképzelés, amelyet az ír parlament most szavazott meg 90-53 arányban. A javaslat lényege az, hogy mindenféle állami beruházást és támogatást szüntessenek meg, amely fosszilis energiára vagy olajra épül – ezzel hosszú távon Írország lehet az első olyan ország, ahol teljesen megszűnik a fosszilis energiahordozók használata.

A törvényjavaslatot először egy pénzügyi bizottságnak is át kell néznie, és csak azután lehet belőle éles törvény – de ha megtörténik, olyan dolgot foglalnak törvénybe, amire még eddig nem volt példa. Világviszonylatban nem biztos, hogy sokat fog nyomni a latban a korlátozás (hiszen Írország kis ország), de mindenképpen követendő példa lesz mindenki más előtt.

 

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb