Ingyenes lehet a tömegközlekedés néhány német városban

február 20th, 2018

A légszennyezés mértékének érdekében Németország néhány városában ingyenessé válhat a tömegközlekedés – az országban ugyanis rengetegen vezetnek dízeles autót, amelyek miatt a németek még csak meg sem közelítik az Európai Unió által előírt szintet a légszennyezés csökkentésével kapcsolatban.

Németországnak igencsak bele kell húznia, ha azt szeretné, hogy sikerüljön elérnie azt a szintet, amit az Európai Unió vár tőle a légszennyezés mérséklése területén. Az országban ugyanis még mindig nagyon rossz a levegő, rengeteg a szálló por, és a sok dízeles autó miatt a nitrogén-dioxid mértéke is meghaladja az előírt szintet a városokban. Néhány kisebb településen ezért most azzal próbálkoznak, hogy ingyenessé teszik a tömegközlekedést, ami azonban még több kérdést vethet fel, mint amennyit megoldhat.

Jelenleg az ingyenes tömegközlekedést néhány kisebb várossal kapcsolatban vetették fel: Bonn, Essen, Reutlingen, Mannheim és Herrenberg venne részt a projektben, utóbbi egyébként Németország egyik legszennyezettebb települése. Azért a kisvárosokban, és nem a nagyobb metropoliszokban vezetik be az újítást, mert utóbbiakban óriási káoszt jelentene a megnövekedett utazómennyiség.

A szakértők szerint egyébként a projekt legalább annyi megoldandó kérdést is felvet, mint amennyit megold, hiszen hatására ugyan az emberek inkább a tömegközlekedést használják majd, mint a saját autójukat, viszont a megnövekedett utazómennyiséget ki is kell szolgálni, ami új tömegközlekedési eszközök beszerzését jelenti. Ha dízeles buszokat és egyéb környezetszennyező járműveket helyeznek forgalomba, az megint nem segít sokat, az elektromos buszok energiája pedig még mindig 40 százalékban szénégetésből jön. Így nem biztos, hogy annyival többet fog segíteni ez az új megoldás – de elképzelésnek nem rossz, és megindíthatja a kommunikációt a német közlekedés korszerűsítéséről is.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb