India is hadat üzen az egyszer használatos műanyagnak

június 10th, 2018

Méghozzá nem is sokára: az ország 2022-re szeretné minden egyszer használatos műanyagtermékét beszüntetni. Ez azért óriási szó, mert India az egyik legsűrűbben lakott ország, amely rendkívül sok műanyagszemetet termel, és nagyon szennyezi a hosszú óceáni partvonala mentén a vizeket.

India miniszterelnöke, Narendra Modi ambiciózus terveket jelentett be a jövőre nézve: 2022-re az egész országban be akarja tiltani az egyszer használatos műanyagokat, ami, tekintve az ország népsűrűségét és környezetszennyezésének mértékét, elég nagy falat lehet a területnek.

Az ország az egyik legsűrűbben lakott a Föld összes többi nemzete közül, és rengeteg hulladékot termel, amelynek jó része a tengerekben köt ki. Modi miniszterelnök bejelentése egyébként együtt érkezett az ENSZ műanyagszennyezésre vonatkozó kiadványával, amelyben világosan látszik, mekkora bajban is van a bolygónk.

Mára már több mint hatvan ország jelezte, hogy az egyszer használatos műanyagokat be szeretné tiltani, de nagyon kevesen adtak olyan rövid határidőt maguknak, mint India. Az Egyesült Királyság például 2042-re tette ezt a dátumot, ami a szakértők szerint több, mint kevés, hiszen sokkal hamarabb is kiirthatná az összes ilyen környezetszennyező anyagot a határain belülről.

Modi egyébként azt is megjegyezte, hogy a tiltással együtt sokkal jobban fogják monitorozni azt, hogy a folyókon és csatornákon keresztül mennyi szennyeződés jut a tengerbe, valamint azt is, hogy 100 nemzeti látványosságot teljesen szemétmentessé tesz a közeljövőben. Ezek már elég komoly vállalkozások – ha India képes nekik eleget tenni, akkor a fejlett országok is tényleg felköthetik a gatyájukat.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb