Ijesztő mennyiségű mikroműanyag van a tengeri sókban

május 23rd, 2017

2015-ben ijesztő adatokat mértek Kínában: a szupermarketekben kapható étkezési tengeri sóban rengeteg mikroműanyagot találtak, annyit, amennyi már káros az emberi szervezetre. Most 8 országban ismételték meg a kutatást, és kiderült, hogy Kína nincs egyedül – mindenhol akad bőven mikroműanyag a fogyasztásra szánt tengeri sóban.

Minden évben 13 millió tonna műanyagot engedünk az óceánokba – ez ép ésszel felfoghatatlan mennyiséget jelent. Egy 2014-es tanulmány szerint több mint 5 billió műanyagdarab úszik a világ tengereiben, ennek pedig 92 százaléka mikroműanyag, vagyis kisebb, mint 5 milliméteres.

Azt hihetnénk, hogy ez még akár pozitív is lehet – hiszen egy nagy műanyagsziget jobban szennyezi a környezetet, mint a mikroműanyagok, nem igaz? Olyan horror fotókat szoktunk látni, ahol teknősök, halak és tengeri madarak nagyobb műanyagdarabokba akadnak bele, és pusztulnak el – a mikroműanyagokkal legalább ilyen nem történik. Igen ám, csakhogy az ilyen apró műanyagdarabokat sokkal könnyebb véletlenül élelemmel bevinni, az pedig, ha megemészthetetlen darabkák kerülnek a szervezetbe, ugyanúgy megöli az állatokat, mint az, ha belegabalyodnak egy nagyobb műanyagdarabba.

Nem is beszélve arról, hogy ez a mikroműanyag egy friss tanulmány szerint a mi szervezetünkbe is visszakerül. 2015-ben Kínában vészjósló mennyiségű mikroműanyagot találtak bevásárlóközpont által értékesített, fogyasztásra szánt tengeri sóban. Most 8 ország tengeri só-készletét vizsgálták meg, és az eredmények nem sokkal bizalomgerjesztőbbek.

A kutatás során Ausztrália, Franciaország, Irán, Japán, Malajzia, Új-Zéland, Portugália és Dél-Afrika sókészletét vizsgálták át. Kiderült, hogy 17 különböző sómárkában van annyi mikroműanyag, ami már kimutatható mennyiséget jelent.

Ezek a mikroműanyagok valószínűleg nincsenek túl jó hatással az emberi szervezetre sem, bár arra, hogy pontosan mit művelnek velünk, még nincs túl sok kutatás.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb