Így segíti a mesterséges intelligencia a környezetvédelmet

július 5th, 2017

Bár az ember alkotta találmányokat általában a környezetszennyezés mellett szoktuk felsorolni, ha már megtörtént a baj, és a bolygó folyamatosan melegszik, a környezetszennyezés ellen is ezekkel kell majd küzdenünk.

Az egyre gyorsabban fejlődő mesterséges intelligencia segítő kezet nyújthat nekünk abban, hogy sokkal hatékonyabban és rövidebb idő alatt tudjuk helyrehozni, vagy legalább is enyhíteni azokat a károkat, amelyeket a környezetünkben tettünk. Az MI-t sok területen felhasználhatjuk, itt van például néhány alkalmazása a környezetvédelem mellett:

Megkönnyíti a természeti erőforrások jobb felhasználását

A mesterséges intelligencia segítségével rengetegféle információt tudunk egy informatív halmazba gyűjteni, majd ezt kielemezni. A műholdképek, gépi tanulás, szenzorok és a már korábban összegyűjtött adatok kombinálásával a mesterséges intelligencia segíthet az édesvíz jobb felhasználásában vagy akár a talajminőség javításában is, a listát pedig bőven lehetne még folytatni.

Korábban ismeri fel a veszélyes szennyezést

Az önszervező hálózatoknak és a fejlett gépi tanulásnak hála hamarabb felismerhetjük egy potenciális szennyeződés forrását, és azt, hogy milyen egészségügyi kockázatokkal járhat – mindegy, hogy légszennyezésről vagy metánszivárgásról legyen szó.

Felgyorsíthatja a fenntartható megoldások elterjedését

A megújuló energia felhasználásának egyik legnagyobb hátránya, hogy kiszámíthatatlan – nem tudjuk biztosra, hogy éppen mikor fog sütni a nap, vagy fújni a szél, ezért mindig rizikó, ha nagyobb mennyiségű energiára lenne szükségünk. Bár az energiatárolás folyamatosan fejlődik, a mesterséges intelligencia rengeteget segíthet az időjárás megjósolásában, és hozzájárulhat a pontos tervezéshez, ezzel rengeteg kétségtől szabadíthatja meg az embereket.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb