Így nézne ki New York ege fényszennyezés nélkül

április 10th, 2018

A Skyglow Project bemutatja, nagyjából hogyan festene New York ege, ha nem lenne ekkora a fényszennyezés.

Azért csak nagyjából, mert a Skyglow készítői nem azt az égboltot modellezték, amit a fényszennyezettség nélkül valójában látnánk, hanem összemontázsolták a legszebb égboltokat, és ezeket illesztették a felhőkarcolók fölé.

A fényszennyezés egyébként egyre nagyobb problémát jelent nemcsak az emberek, hanem az állatok számára is. A fényszennyezettségről keveset beszélünk, hiszen közvetlen környezetszennyező hatásai nincsenek – viszont az ökoszisztémát teljesen átrendezi, ezzel megborítja a természet egyensúlyát. Rengeteg olyan terület van a világon, ahol már egyáltalán nem látni például a Tejutat, és ha így folytatjuk, Budapest és környéke is ilyen sorsra jut.

Az emberi és a technikai civilizáció gyors fejlődése oda vezetett, hogy annak a fénynek a mennyisége, amit a városok pazarló világítása jelent, közvetlen környezetkárosító tényezővé vált.

Az ökológiai szempontokat figyelmen kívül hagyó, hatalmas mennyiségben elhelyezett világítótestek nagyon gyors terjedése maga után vonta a lakott területeken élő emberek és a várostól távoli természeti környezet fényterhelésének rohamos emelkedését. Az állandósuló fényszennyezés egészségügyi, közlekedésbiztonsági, ökológiai és tájvédelmi szempontból is kockázatot jelent, miután megvalósul az ember és a Föld élővilágának állandó zavarása, ami hatalmas energiapazarlással és közvetett módon környezetszennyezéssel is jár.

A Skyglow Project alábbi videója jól mintázza, nagyjából mennyivel szebb égboltot láthatnánk, ha nem használnánk ennyi mesterséges fényt – persze ez teljesen elképzelhetetlen a gyakorlatban, de a fényszennyezettségről mindenképpen beszélnünk kell, különben egyre komolyabb problémává válhat.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb