Így mosd a ruhád környezetbarát módon

április 30th, 2017

Nem túl meglepő, de a mosószereink és a legtöbb mosógép sem mondható túlságosan környezetbarátnak. És ahogyan a házimunkák közül nagyjából minden, úgy ez is lehet sokkal zöldebb – elég néhány tanácsot megfogadni, és máris kevésbé terheljük vele a környezetet.

Moss hidegebb vízben!

Van olyan szennyes, amit muszáj magasabb hőfokon mosnunk (mondjuk a törölközők és az ágynemű), de az összes többire tökéletesen megfelel a mosógép leghidegebb fokozata is. A ruha nem lesz sokkal tisztább a meleg vízben, hacsak nem kifejezetten nagyon koszos, és így legalább a vízfűtés energiáját meg tudod spórolni, ami egy mosógép esetében nem is kis mennyiség.

Figyelj oda, mivel mosol!

A szervezetednek is jót tesz, ha nem méreganyagokkal teli mosóport és öblítőt választasz. Ma már egy egyszerű Google kereséssel találhatsz olyan boltokat, ahol árulnak természetes anyagokból készült mosóport, ezek ráadásul annyival nem is drágábbak, mint a hagyományos társaik, mint ahogy azt először gondolnánk. Így a környezetet sem szennyezed, és a tested sem érintkezik méreganyagokkal.

Ne bíbelődj a szárítógéppel!

Itthon kevésbé elterjedt, de a tengerentúlon elég gyakori a szárítógép használata. Míg ez lényegesen felgyorsítja a mosás folyamatát, teljesen felesleges is, hiszen a levegő és a napfény ingyen van, és nem igényel energiát – maximum egy kicsit több időt. Soha ne használj szárítógépet, mindig a friss levegőn vagy a lakás egy napos pontján szárítsd meg a ruháidat.

Ne indítsd el félig teli a gépet!

Ha nem pakolod tele a mosógépedet, színtiszta energiapazarlást végzel – a gép így is, úgy is ugyanannyi vizet és energiát fog elhasználni, csak így gyakrabban kell majd megismételned a folyamatot, mert nem használtad ki maximálisan a helyet. Igyekezz akkor mosni, ha tudod, hogy tele tudod pakolni a mosógépet rendesen!

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb