Így kerüljön kevesebb időbe (és vízbe) a mosogatás

július 22nd, 2018

Elképesztően sok édesvizet használunk el teljesen feleslegesen – a legtöbben bele sem gondolunk, hogy milyen mennyiség folyik ki szó szerint a kezeink közül minden egyes nap. Ennek egy nagy részét a mosogatás teszi ki, de néhány tippel sokkal kevesebb időbe és vízbe is kerülhet ez az egyébként elkerülhetetlen napi tevékenység.

Érdemes tudni, hogy a Föld vízkészletének mindössze 3 százaléka édesvíz – ez nagyon kevés. Jelenleg 7,5 milliárd lakosból 2,3 milliárd már ma sem jut elegendő vízhez, ötven év múlva ez a mennyiség növekedhet, és a teljes lakosság 40 százalékát érintheti.

Az édesvízkészlet kétharmada jégben, hóban van, így a Föld vizének gyakorlatilag csupán 1 százaléka a közvetlenül felhasználható. Ennek nagy részét mezőgazdasági és ipari célokra fordítják.

Az emberi használatra maradt csekély mennyiségű víz pazarlása megdöbbentő arányokat mutat. A WHO egy tanulmánya szerint egyetlen csésze kávé előállításához 140 liternyi vízre van szükség, 1 kg marhahúséhoz pedig 16 ezer literre. Emellé minden egyes nap rengeteg vizet pazarolunk feleslegesen, mert nem figyelünk arra, hogy ne folyassuk a vizet akkor, amikor nem használjuk.

Itt van például a mosogatás – egy kis odafigyeléssel felére lehetne csökkenteni a mosatlan mennyiségét, és ezzel az elhasznált vizet is.

  1. Mindent egy vágódeszkán vágj!

Nem kell külön vágódeszka a zöldségeknek, gyümölcsöknek, vagy éppen a hagymának – jelölj ki egy külön sarkot mindegyiknek, és itt vágd őket, ahelyett, hogy középen kezdenél neki. A hús vágásához fordítsd meg a deszkát, és használd a másik felét. Így rengeteg vizet spórolsz, hiszen nem kell minden egyes alkalommal újra elmosni az eszközt.

  1. Használj sütőpapírt!

Ha sütőpapíron sütsz, sokkal kevesebbszer kell elmosnod a tepsiket és tálcákat – ha pedig mégis mosod, kevesebb a szennyeződés rajta, ezért kevesebb ideig is kell sikálni.

  1. Olyan edényekben tárold az ételt, amiben újra is tudod melegíteni!

Ha nem kell a tárolóból külön lábasba önteni az ételt, azzal már legalább egy edény mosogatását megspóroltad. Vegyél olyan műanyagtárolókat, amelyek BPA-mentesek, vagy használj üvegedényeket!

  1. Ne mosogass, ha nem muszáj!

Nem muszáj mindent minden egyes használat után elmosni! A serpenyőt például teljesen felesleges, ha csak krumplit készítesz benne, vagy hagymát dinsztelsz. Ha nem szennyeződik, és újrahasználható, akkor inkább ne mosd el!

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb