Így fogja tönkretenni a globális felmelegedés a repülést

február 19th, 2018

Valószínűleg nem meglepő, hogy a globális felmelegedés a légiközlekedést is befolyásolja majd – méghozzá nem is túl pozitív irányba. A Popular Science összegyűjtötte, pontosan mit kell majd várnunk az egyre növekvő átlaghőmérséklet és szélsőséges időjárási minták következtében a kereskedelmi repüléstől.

Nehezebben szállnak fel a gépek

A klímaváltozás következtében egyre melegebb a levegő hőmérséklete, a repülőgépeknek pedig alapvetően a levegőre van szükségük, hogy a felhajtóerő segítségével fel tudjanak szállni, és eljuthassanak úti céljukhoz. Csakhogy a meleg levegő kevésbé sűrű, mint a hideg – bár mi ebből egyáltalán nem érzékelünk semmit, a repülőgépek számára igenis számít a változás. Azt jelentheti, hogy a gépek képtelenek elég felhajtóerőt generálni ahhoz, hogy teljes kapacitással elemelkedhessenek a földről. Ez pedig azt jelentheti, hogy egy gép kevesebb utast tud szállítani, több gépre, több járatra lesz szükség – a gazdasági következmények beláthatatlanok.

Az egész rendszer felborulhat

A kereskedelmi légiközlekedés nagyon komoly menetrendhez van kötve, ezt talán senkinek nem kell elmagyarázni – ezért van az, hogy annyira komolyan veszik a becsekkolás idejét a reptereken. Csakhogy az imént említett problémák miatt egyre gyakoribbak lehetnek a késések és a fel sem szálló gépek, amelyek miatt az egész rendszert újra kell majd tervezni, hiszen egyik járat a másik időbeosztásától függ.

Az időjárás bezavar

Az egyre inkább szélsőséges időjárás, mint a tavaly tomboló hurrikánok, még inkább felkavarhatják a repülőterek időbeosztását. A legtöbb repülőtér egyébként nincs felkészülve a komolyabb viharokra, és ha egy ilyen hurrikán elárasztja őket, az az egész menetrend felborulását okozhatja, akár napokra. Sőt, még akár a hőmérséklet-különbségek is problémát okozhatnak: egy viszonylag hűvös időjárásra tervezett reptér rendszere teljesen összeomolhat, ha beüt egy hőhullám. Mivel a statisztikák szerint 2036-ra megduplázódik majd a kereskedelmi repülést használók száma (7,8 milliárd főre!), ezeket a problémákat nagyon hamar orvosolnunk kellene. Az eredmény, ha minden így marad, akár teljes káosz is lehet, és előfordulhat, hogy új rendszert kell majd kidolgoznunk az ilyen előre nem látható tényezők miatt.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb