Hol van Európában a legtöbb LNG terminál?

november 20th, 2017

Az LNG-piac egyik legfontosabb európai szereplője sok érdekességeket tartogat. A spanyol földgázigény folyamatosan növekszik, ami a piacot is újabb és újabb kihívások elé állítja.

A spanyol gázpiac egyik meghatározó jellemzője, hogy az ország gázfogyasztásának mindössze 1 százalékát tudják biztosítani hazai készletekből, így sok országból importálnak földgázt. Érdekes módon azonban az interkontinentális összeköttetések száma igencsak alacsony, ezért az import közel 45 százaléka LNG (cseppfolyósított földgáz) formájában érkezik. Az ICIS információi szerint a Franciaországból vezetékeken keresztül érkező gáz az igények mindössze 10 százalékát szolgálja ki.

Nem véletlen tehát, hogy Spanyolországban található a legtöbb LNG-terminál Európában, szám szerint hét. Ebből hat az Enagás (Spanyolország legnagyobb gázipari rendszerirányítója) kezében van részben vagy egészben, a barcelonai terminál pedig Európában elsőként kezdte meg működését 1969-ben. Pont ezért aposztrofálhatja magát az Enagás az LNG-piac úttörőjeként. A CORES jelentése szerint 2017-ben az LNG-import jórészt Algériából érkezett Spanyolországba, de jelentős beszállítónak számít még a spanyol piacon Nigéria, Peru és Katar, az európai országok közül pedig Norvégia.

Az ország földgázigénye folyamatosan növekszik, a piac bővülése új szereplők előtt is megnyitja a kaput. A spanyol állami CNMC ügynökség időszaki földgázpiaci jelentése alapján a 15 legnagyobb gázkereskedő közé került már első negyedévi tevékenysége alapján a MET Energía España, a MET Csoport leányvállalata. Olyan cégek között kapott helyet, mint a Gas Natural Fenosa, az Endesa, az Iberdrola vagy a Cepsa.

Ez az első alkalom, hogy a spanyol piacon egy új belépő a tevékenysége kezdetén ekkora értékesítési volument ér el. Ahogy Carlos Losada, a MET Energía España vezérigazgatója a Cinco Días spanyol gazdasági napilapnak elmondta: a már aláírt további szerződésekre építve, a vállalat a pozíciójának további javítását tervezi.

Forrás: MET Hungary

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb