Hol a legszennyezettebb a levegő a bolygón?

június 12th, 2017

A Berkeley Earth az elmúlt néhány évben készített felmérései alapján összeállított egy olyan térképet, ami megmutatja, hogy a bolygó mely területeinek levegője a legszennyezettebb.

Valószínűleg nem meglepő, hogy Kína és India jött ki a versenyből győztesen: ez a két ország az, ahol a legnagyobb a levegőben található apró por mennyisége. Bár az apróbb szemcsék kevésbé tűnhetnek ártalmasnak, valójában ezekben rejlik az igazi veszély: a 2,5 mikron alatti szennyeződések ugyanis bejutnak a légutakba, és leülepednek a tüdőn, komoly betegségeket okozva.

Nem véletlen, hogy Kínában olyan komolyan veszik a környezetvédelmi intézkedéseket: az ország nagyvárosaiban élők gyakorlatilag megfulladnak a portól, Pekingben például van úgy, hogy napokig a legmagasabb szinten tartják a szmogriadót. Így számukra nem a jövőbe való befektetés a fosszilis üzemanyagok mellőzése, hanem életmentő intézkedés, amit ha nem lépnek meg, rengeteg ember halálát okozhatja.

A Berkeley Earth kutatói kiszámolták, hogy a különböző szennyeződések esetében mennyi cigarettát kellene elszívnia valakinek, hogy ugyanennyi kárt tegyen a tüdejében. Kínában a térképen látható vörös foltoknál olyan szennyező a levegő, hogy öt cigarettányi károsanyag jut a tüdőbe tőle, a lila területeken ez a szám már tíz. Egy rosszabb nap Pekingben akár 25-ig is felszaladhat, de mértek már olyan szintű szmogot is, ami olyan hatással volt az emberi szervezetre, mintha aznap 63 cigarettát füstölt volna el! Ez rengeteg, főleg, ha belegondolunk, hogy nem csak a felnőtt, fejlett szervezet, de az egészen kicsi gyermekek teste is ugyanekkora szennyeződést kap.

Kínában a szennyeződés nagy része a fosszilis energiahordozók égetéséből és porviharokból jön, Indiában pedig leginkább a különböző anyagok égetése okozza a problémát.

A térképen egész Afrika fehérrel jelölt terület, de ez nem azért van, mert a kontinens ennyire jól csinál valamit – egész egyszerűen egyelőre onnan még nincs adatuk a kutatóknak. Ennek ellenére rossz eredményekre számítanak az elmaradottabb országok esetében is.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb