Hogyan teszi tönkre a globális felmelegedés a közlekedést?

június 8th, 2017

A klímaváltozás az életünknek olyan részeire is hatással van, amire elsőként még csak nem is gondolnánk – ilyen például a közlekedés is, ami gyökeresen megváltozhat, ha a globális felmelegedésnek egyre súlyosabb következményei lesznek.

Utak, hidak, vasúti sínek, tengerparti kikötők és repterek – mind veszélyeztetett, már ami a globális felmelegedés okozta következményeket jelenti. Az extrém időjárás és az átlaghőmérséklet emelkedése igencsak megrövidítheti ezek élettartamát, és kevésbé biztonságossá teheti őket a használatra is.

Az utak és a hidak például egyre inkább amortizálódnak az extrémebb időjárási körülmények miatt. Ugyanez az oka annak is, hogy a repülőgépek kevésbé hatékonyan működnek. Az egyre magasabbá váló tengerszint lassacskán utakat mos majd el, az egyre erősebb viharok pedig lassan erodálják őket, ugyanúgy, mint a hidakat, a reptereket és a vasúti síneket. Ugyanez a helyzet az áradások és apályok szélsőségesebbé válásával – bele sem gondolnánk, de ezek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a ma kiépített infrastruktúránk gyorsabban menjen tönkre, mint ahogyan tervezzük.

Az Egyesült Államokban már statisztikát is készítettek a dologról: az EPA tanulmánya szerint az üvegházhatású gázok kibocsájtásának csökkentése a következő században 4,2 – 7,4 milliárd dollárt spórolhatna meg az országnak, mindet az úthálózatok fenntartásából. Ha kevesebbet szennyezzük a levegőt, kevésbé pusztulnak le az útjaink, hídjaink, alagútjaink – így sokkal olcsóbbá is válik a fenntartásuk.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb