Hogyan tehetjük a repülést egy kicsit környezettudatosabbá?

május 10th, 2018

Manapság lassan elkerülhetetlenné válik, hogy ha utazni akarunk, repülnünk kelljen – az hagyján, hogy ez a leggyorsabb megoldás, de valójában lassan a legolcsóbb is, és rengeteg úti célt más közlekedési módokkal nagyon nehezen lehet csak elérni. Viszont azt is tudjuk, hogy a kereskedelmi repülés rendkívül környezetszennyező – mit tehetünk mégis, hogy egy kicsit zöldebbé tegyük?

Gondoljuk át, hogy muszáj-e repülnünk!

A vonatok sokkal környezettudatosabb járművek, mint a repülők, és általában most már kényelmesen és nagyon gyorsan ott lehet velük lenni bárhol. Persze Kubába azért ne próbáljunk meg vonattal eljutni, de közelebbi desztinációk megközelíthetőek vele, ráadásul általában sokkal olcsóbban, de legalább ugyanolyan áron, mintha repülőgéppel mennénk.

Nézzünk utána, melyik légitársaság a leghatékonyabb!

Sorrendet lehet tenni a légitársaságok között abból a szempontból, hogy az üzemanyagfelhasználás mennyire hatékony náluk. Ez általában a prémium székek mennyiségén és a repülőgép típusán múlik – érdemes utánanézni, hogy az általunk választott légitársaság hol áll a hatékonysági rangsorban.

Ne üljünk első osztályra!

Bár bele sem gondolunk, az első osztályon található helyeken ülők statisztikailag több szén-dioxid kibocsájtásáért felelősek, mint azok, akik a turistaosztályon ülnek. Ez persze mindössze statisztika, hiszen a gép így is, úgy is elindul, bárhol is ülünk – de ha belegondolunk, hogy statisztikák szerint az első osztályú helyek kilencszer környezetszennyezőbbek lehetnek, mint a másodosztályúak, már érdemes elgondolkodni, megéri-e a nagyobb lábhely ezt a kibocsájtást.

Átszállás nélküli járatot válasszunk!

Ahol csak tehetjük, olyan járatot válasszunk, ahol nem kell átszállni – a repülőgép kibocsájtásának ötven százaléka a felszállásnál és a leszállásnál történik. Így minél kevesebbet kell a gépnek le- és felszállnia, annál több üzemanyagot spórol, és annál kevesebb károsanyagot juttat a légkörbe.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb