Hogyan találj igazán zöld szállást, ha nyaralsz?

május 23rd, 2017

A zöld hotelekkel és szállókkal az az igazi probléma, hogy egyáltalán nincs megszabva, mit nevezhetünk tényleg környezetbarátnak – nincsenek szabályozások, egyértelmű irányelvek, amiknek meg kell felelnie egy ilyen névvel büszkélkedő szállásnak. Most összegyűjtöttük, mikre figyelj, ha minél zöldebb helyen szeretnéd eltölteni a nyaralásodat!

Honnan szerzi az energiát?

Egy ideális világban minden hotel és panzió megújulókból szerezné az elhasznált energiát – sajnos ez még mindig igen kis százalékban jellemző a szállásokra, de olyan helyet már bőven lehet találni, ahol legalább részben felhasználják a természet adta lehetőségeket. Van, ahol a vizet fűtik napkollektorral, van, ahol az elektromos áramot apró szélturbinák biztosítják – ha ilyet találsz, biztos lehetsz benne, hogy a szálláshelyet érdekli a környezetvédelem.

Milyen világítás van a szállóban?

Ha még mindig halogénlámpákkal és régi izzókkal világítanak a helyen, egyrészt sokkal rosszabbul járnak rezsi terén is, másrészt biztosan nem figyelnek a környezetvédelemre. Csekkold le, hogy LED-lámpákkal oldják-e meg a világítást, ez ugyanis manapság már tényleg a minimum, amit a környezetért tehetnek.

Honnan szerzik be az ételt?

Persze, sokkal olcsóbb nagy tételben megvenni a nagy áruházaktól az ételeket, de mégis sokkal környezettudatosabb, ha a helyi gazdákat támogatják az étel- és italvásárlásnál. Ha a menün feltüntetik, hogy az ételek helyi alapanyagokból készülnek, már nyert ügyed van, hiszen megspóroltad a környezetednek az alapanyag szállításának szén-dioxidkibocsájtását.

Hogyan gyűjtik a szemetet?

A minimum a szelektív hulladékgyűjtés, nem ajánljuk, hogy olyan szállóba indulj el, ahol ez nem valósul meg. Ez igazán nem jelent plusz terhet a szálláshelyek számára, így ha valahol ez nem számít alapvető elvnek, az már nem igazán lehet valóban környezetbarát. Törekedj te is arra, hogy a szobában külön gyűjtsd a szemetet, hogy megkönnyítsd a dolgozók munkáját!

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb